Ništa od novog Marshallova plana, Europska komisija na njemu ne radi

Europska je komisija opovrgnula navode da priprema program ulaganja vrijedan 200 milijardi eura. “Riječ je o špekulaciji, navedene brojke nemaju utemeljenje u stvarnosti”, izjavila je glasnogovornica Europske komisije Pia Ahrenkilde, dodajući da EU već ima svoj plan za gospodarski rast, to jest strategiju Europa 2020.

Španjolski dnevnik El Pais objavio je u nedjelju, pozivajući se na neimenovane izvore, da Komisija priprema neku vrstu Marshallova plana, koji uključuje ulaganja od 200 milijardi eura u u infrastrukturu, ekološku proizvodnju energije i razvijenu tehnologiju.

U posljednje vrijeme u Europskoj uniji sve se više spominje gospodarski rast jer se pokazuje da program štednje ne može sam riješiti krizu. Europska komisija ističe da mjere štednje, ograničavanje javnih dugova i fiskalna disciplina, što je zacementirano u fiskalnom paktu, nije u suprotnosti s programom gospodarskog rasta, nego da se te dvije stvari nadopunjuju.

“Ovdje nije riječ tome da se bira između fiskalne discipline i rasta, nego su to dvije komplementarne stvari”, rekla je glasnogovornica Komisije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*