Nitko ne zna kako zaustaviti curenje eksplozivnog plina u Sjevernom moru

Veliki oblak eksplozivnog prirodnog plina stvorio se iznad Sjevernog mora uslijed curenja iz platforme Elgin u vlasništvu francuske naftne kompanije Total, zbog čega je u utorak pokrenuta opsežnija evakuacija škotske obale te proglašena zona zabrane pristupa zrakom i morem.

Zbog istjecanja plina s platforme Elgin, oko 240 kilometara od škotskoga grada Aberdeen, proglašena je zona zabrane pomorskog i zračnog prometa i evakuirano više od 300 osoba, a kompanija Total je priznala da se upravo događa najveći incident koji je ta poslovna grupa imala u Sjevernom moru u zadnjih deset godina.

Brodovi ne smiju bliže od dvije milje do platforme, a zrakoplovi bliže od tri milje ako lete ispod 4.000 metara, što isključuje prometovanje helikoptera, ali ne utječe na zračni promet.

Oblake plina iznad platforme i naftnu mrlju koja se širi morem uočili su radnici. Norveške udruge za zaštitu prirode već su ranije upozoravale da visoki tlak tog podzemnog plina koji je iskorištavala francuska kompanija značajno otežava zatvaranje platforme.

Total je objavio da ne može predvidjeti kada i kako će curenje plina i nafte biti zaustavljeno. Uz još svježe sjećanje na ekološku katastrofu u Meksičkom zaljevu na platformi British Petroleuma (BP) 2010. godine, menadžeri Totala i britanski dužnosnici uvjeravaju javnost da je neposredna opasnost za takvo što vrlo mala.

Dva izviđačka leta obavljena su u utorak, a još dva u srijedu, a Total priopćava da su svi njihovi napori usredotočeni na to da zaustave curenje plina.

S te platforme, za koju trgovci procjenjuju da proizvodi više od 60.000 barela dnevno, izvozi se putem Forties naftovodnog sustava kojim upravlja BP. Plin pak teče kroz SEAL plinovod do terminala Bacton. Britanske cijene plina porasle su zbog izgreda i od početka tjedna.

Prema škotskim medijima, koje prenosi Tportal, nezavidna situacija bi se mogla riješiti na na tri načina.

Prvi je da pukotina prestane curiti sama od sebe jer će ostati bez plina. Shellovi stručnjaci tvrde da pukotina dolazi iz omanjeg prirodnog rezervoara iz viših struktura nalazišta.
Drugi scenarij je da se probuši još jedna bušotina kako bi se oslobodio pritisak na prirodni rezervoar iz kojeg sada curi plin. Slična se metoda koristila tijekom katastrofe u Meksičkom zaljevu prije dvije godine, ali za učinak bi trebalo čekati najmanje šest mjeseci.

Kao treća solucija navodi se slanje specijalnih ekipa na platformu kada sigurnosni uvjeti to dozvole. Oni bi trebali zatrpati izvor teškim blatom i muljem. Ili pak, kako piše The Scotsman, izvršiti “dinamičko ubojstvo” izvora tako što će se unutar nalazišta pustiti “cirkulirajuća tekućina koja će svojim djelovanjem stvoriti hidrostatički stup i tako onemogućiti curenje”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*