Njemačka dematira "Nacional": Merkel nije zaustavila proširenje Unije

Nisu točne tvrdnje da je njemačka kancelarka Angela Merkel uvjerila članice Evropske unije da nakon primanja Hrvatske odustanu od daljnjeg proširenja na jugoistok Europe, izjavio je glasnogovornik njemačke savezne vlade Ulrich Wilhelm.

Kako javlja “Deutsche Welle, Wilhelm je, tim riječima reagirao na članak objavljen u tjedniku “Nacional”, u kojem stoji da Merkel “još od ožujka 2009. godine ustraje na stavu da Unija nema snage za daljnje širenje, sve dok ne ojača svoje institucije i unutrašnje odnose, te da bi sa ulaskom Hrvatske u članstvo, njezino širenje trebalo biti zaustavljeno”.

“Nisu mi poznate izjave savezne kancelarke Merkel u kojima tvrdi da će nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, doći kraj širenju. Mislim da nema aktualne izjave kancelarke koja podržava takav stav. Zapadni Balkan ima perspektivu za članstvo u Europskoj uniji, koja je povezana s nizom uvjeta i koji prethodno moraju biti ispunjeni”, izjavio je Ulrich Wilhelm.

“Deutsche Welle” prenosi i izjavu njemačkog politologa Boda Webera koji ne vjeruje da će se proces proširenja zaustaviti. “Točna je činjenica da bi se njemački političari i još neke zemlje unutar Europske unije, više bavili sami sobom i usporili tempo proširenja prema zemljama zapadnog Balkana, ali za sada nema signala da će proširenje biti potpuno zaustavljeno”, izjavio je Weber. Čelnici Europske unije su svjesni činjenice da bi se zaustavljanjem širenja, ponavljali stari problemi zapadnog Balkana, ocjenjuje Weber.
“Postoji ta neka želja da se uspori i možda da se i stane na neko vrijeme, ali s druge strane postoji i svijest da bi to moglo imati jako negativne posljedice za stabilnost na Balkanu. Jasno im je da se ne može ići u tu politiku i svjesni su da ima nekoliko zemalja unutar Europske unije, kao što je na primjer Engleska, koji zastupaju svoju poziciju da se i dalje ide s europskom integracijom zemalja zapadnog Balkana”, kaže Weber.

Bodo Weber smatra da je tekst “Nacionala” pun oprečnih i neprovjerenih informacija. To potvrđuju, kaže, i najave ‘Nacionala’ da će tijekom belgijskog predsjedavanja Europskoj Uniji biti nastavljen proces europske integracije Turske i otvaranja novog poglavlja u pregovorima sa Turskom narednih mjeseci. Ovakve izjave nemaju osnove i nisu uvjerljive, tim više što su dvije najveće i najjače zemlje Europske unije, Njemačka i Francuska, protiv ulaska Turske u Europsku zajednicu, ocjenjuje Weber.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*