Njemačka spremna zatražiti vraćanje viznog režima za građane BiH zbog slučaja s Romima?

Njemačke vlasti su spremne zatražiti vraćanje viznog režima za građane BiH ako procijene da prošlotjedni slučaj dolaska Roma iz Bijeljine i Vlasenice nije izoliran i da je opasnost od emigranata iz BiH velika, piše beogradski list “Press”.

Izvori u sigurnosnim institucijama BiH navode da su Romi, koji su u nekoliko njemačkih gradova zatečeni bez viza, žrtve trgovine ljudima i najavljuju otvaranje istrage.

Oni tvrde da slučaj bijeljinskih i vlaseničkih Roma, koji su prošlog tjedna stigli u Njemačku u namjeri zatražiti azil, nije usamljen i da je zabilježeno više pojedinačnih pokušaja građana BiH da zatraže azil u zemljama EU, naročito u Nemačkoj.

Služba za azilante u Berlinu prošlog tjedna primila je zahtjeve za azil desetak romskih obitelji koje su u Berlin stigle iz istočnog dijela Republike Srpske, a neimenovana službenica navela je da se među tih deset obitelji nalazi i 36-godišnja Romkinja koja je u Berlin stigla s desetoro djece.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović rekao je da ima informacije o državljanima BiH koji nelegalno borave u Njemačkoj i da očekuje da ih vlasti te zemlje uskoro deportiraju.

On je podsjetio da ukidanje viznog režima za građane BiH ne znači da oni mogu živjeti i raditi u zemljama EU, niti da u njima traže azil.

Ahmetović upozorava da nijedna zemlja EU uopće neće uzimati u razmatranje zahtjeve građana BiH za azil.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*