Njemačka uvodi nove elektronske iskaznice za strance

Od 1. rujna 2011. u Njemačkoj će vrijediti elektronska iskaznica o statusu boravka u zemlji (tzv. eAT). Umjesto naljepnice u putovnici, svi građani iz zemalja koje nisu članice EU-a dobit će čip-karticu, objavio je Deutsche Welle.

Na kartici će stajati biometrijska fotografija i dva otiska prsta vlasnika eAT-a. U kombinaciji s PIN-om to bi, smatraju vlasti, trebalo spriječiti zlouporabu novog dokumenta. I to skupog! Građani će prilikom podnošenja zahtjeva morati platiti i naknadu visoku i do 110 eura.

Zahtjevi za dobivanjem eAT-a će se, baš kao i uobičajene papirne dozvole boravka, podnositi kod nadležnog ureda za strance. Po procjenama Saveznog ureda za migraciju i izbjeglice, obrada zahtjeva će trajati i do šest tjedana. Plastični čip će se proizvoditi isključivo u berlinskoj Saveznoj tiskari.

Tko ubuduće želi produžiti dozvolu boravka, mora osobno podnijeti zahtjev i osobno preuzeti eAT. To vrijedi i za najmlađe. Od šest godina starosti djeca će morati dati svoje otiske prstiju, a svi mališani koji navrše deset godina starosti moraju sami potpisati zahtjev za dodjelom eAT-a. Djeca mlađa od šest godina ne moraju osobno nazočiti podnošenju zahtjeva.

Opširnije na dw-world.de

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*