Njemački analitičar: EU bi mogla balkanskim zemljama ponovo uvesti vize

Ugledni njemački politički analitičar i ekspert za njemačku politiku na Balkanu Bodo Weber izjavio je za agenciju Anadolija da postoji opasnost da Europska unija (EU) ponovo uvede vize za zemlje Balkana zbog aktualnog problema s azilantima.

“Za Srbiju i Makedoniju glavnu riječ vodi Njemačka, dok tu ulogu u slučaju Bosne i Hercegovina igra Švedska. Pretjeruje se u predstavljanju ozbiljnosti problema.

Glavni razlog leži u tome što ovdje ministri unutarnjih poslova vode glavnu riječ. Njihovi potezi nisu harmonizirani s našim vanjskopolitičkim interesima u regiji.

Problem, dakle, postoji, ali pristup nije fer. Pogotovo, recimo, u slučaju Srbije.

Jer, upravo se njemačka vlada svojevremeno najviše zalagala da Srbija prije ispunjavanja svih uvjeta dobije uvjetno zeleno svjetlo vizne liberalizacije, i to na osnovu političkih razmišljanja”, rekao je Weber.

On je pojasnio kako se ne može Njemačka 2009. godine zalagati da se Srbiji ”gleda kroz prste”, a onda 2012. godine istoj zemlji prijetiti ukidanjem vizne liberalizacije.

“I to, još više, u presudnom trenutku, kad se vrši pritisak na novi režim u Beogradu da povuče nekolicinu ozbiljnih poteza i da Srbiju okrene na put ka EU.

To samo pokazuje, bojim se, koliko je naša europska politika u regiji još uvijek stihijska i nekoordinirana”, kazao je Weber. [Anadolija]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*