Njemački političari Grcima: Prodajte otoke!

grckaotoci1Njemački političari predložili su vladi u Ateni da proda dio svojih mnogobrojnih otoka i s prihodom od prodaje sanira državnu blagajnu, javlja Deutsche Welle. Dok savezna vlada kancelarke Angele Merkel najavljuje kako Berlin neće financijski pomoći toj mediteranskoj zemlji u sanaciji proračuna, političari vladajuće koalicije Kršćansko-demokratske unije (CDU) i Liberala (FDP) u medijima su predstavili svoj koncept. Tako Josef Schlarmann (CDU) u izjavi za tabloid “Bild-Zeitung” kaže: “Onaj tko je pred bankrotom mora učiniti sve što je moguće kako bi zadovoljio vjerovnike”.
“Grčka posjeduje zgrade, poduzeća i nenaseljene otoke, koji bi mogli biti upotrijebljeni za smanjivanje duga”, dodaje Schlarmann. On očito nije zadovoljan opsežnim mjerama štednje, koje je predstavila vlada Grčke: planirano je povećanje stope PDV-a na 21%, “zamrzavanje” mirovina i snižavanje plaća državnih službenika.
No, dužnosnik CDU-a nije jedini njemački političar koji grčkim kolegama skreču pozornost na otoke kao način prevladavanja krize. I ne predlažu svi prodaju! Neki misle da bi otoci mogli zalog, jamstvo za kredite. Tako Marco Wanderwitz, predsjednik kluba mladih kršćansko-demokratskih zastupnika u Bundestagu kaže: “Ako Europska unija i Njemačka posude Grcima novac, onda bi Atena zauzvrat morala ponuditi i određena jamstva, koja bi se u slučaju potrebe mogla i unovčiti.” I dodaje:: “To bi mogli biti neki grčki otoci!”

1 Comment

  1. Odvratno! Dalmacija prodana Veneciji za 100 000 dukata, a Krf će Njemačkoj za 1 000 000 eura? Tko ne može kolonizirati, neka kupi i ujedno se pravi da je u bratskoj i solidarnoj Uniji.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*