Nobelovu nagradu za mir dobile tri žene

Liberijska predsjednica Ellen Johnson Sirleaf, liberijska mirovna aktivistica Leymah Gbowee i jemenska novinarka i aktivistica Tavakol Karman dobitnice su ovogodišnje Nobelove nagrade za mir za svoju borbu za prava žena i njihovu sigurnost, objavio je Odbor za dodjelu Nobelove nagrade za mir u Oslu. Nobelov norveški odbor morao je odabrati među 241 kandidatom.

Liberijska predsjednica Johnson Sirleaf, prva žena izabrana za šefa države na afričkom kontinentu. Na vlast je došla nakon 14-godišnjega građanskog rata, simbol je nove Afrike, ističe TV2 koji je točno predvidio imena dobitnika u posljednje dvije godine – kineskog disidenta Liu Xiaoba 2010. i američkog predsjednika Baracka Obame 2009.

Dodjela Nobela Sirleaf dogodila se četiri dana prije predsjedničkih izbora na kojima se ta žena koja se zauzima za obnovu svoje zemlje natječe za drugi mandat.

Dosad je Nobelovu nagradu za mir primilo 12 žena – Bertha von Suttner, Jane Addams, Emily Greene Balch, Betty Williams, Mairead Corrigan, Majka Terezija, Alva Myrdal, Aung San Suu Kyi, Rigoberta Menchú, Jody Williams, Shirin Ebadi, Wangari Maathai. [hrt]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*