Nobilo: Gotovini i Markaču sud će smanjiti kazne

Način na koji je postavljena rasprava Žalbenog vijeća Haškog suda o kaznama hrvatskim generalima za ratni zločin u Oluji, vodi smanjenju njihovih kazni, vjeruje Anto Nobilo, branitelj Tihomira Blaškića kojemu je kazna sa 45 smanjena na 9 godina zatvora.

Blaškićev odvjetnik i član našeg Stručnog tima, Anto Nobilo smatra da se, iz načina na koji će Žalbeno vijeće ispitivati okolnosti, ponajprije u dijelu presude za prekomjerno granatiranje, vidi da je u dilemi, što ide u korist okrivljenicima.

Prvenstveno, to se odnosi na dio zaključka suda da se svaka granata, koja je pala u krugu većem od 200 metara od vojnog cilja, tretira kao da je bila namijenjena teroriziranju civilnog stanovništva i etničkom čišćenju.

“To pravilo od 200 metara ne postoji u međunarodnom pravu. Takvi detalji manje-više nastaju u presudama za ratne zločine u Haagu ili na nacionalnim sudovima. Do sada se to pravilo nigdje nije primijenilo, a pravilo je Haškoga suda kaže da se odluke donose temeljem onoga što je nesporno utvrđeno”, kaže Nobilo za Danas.hr.

“Osim toga”, napominje Nobilo, “velike bi sile, poput SAD-a, itekako mogle imati prigovore na to pravilo, upravo zbog načina na koje su granatirale svoje ciljeve”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*