Norveški bestseler čija radnja se događa u ratnom Vukovaru

Hrvatskim čitateljima sutra se predstavlja nestrpljivo iščekivani “Spasitelj”, roman jednog od najpopularnijih svjetskih autora krimića Joa Nesbøa, u kojem inspektor Harry Hole dolazi u Hrvatsku, kako bi riješio slučaj ubojstva čiji trag vodi prema Hrvatima i Domovinskom ratu te vukovarskom “ubojici srpskih tenkova“ – mitskom Malom Spasitelju.

“Spasitelj” (“Frelseren”, 2005., engl. “Redeemer”, 2009.) četvrti je Nesbøov roman iz serijala o Harryju Holeu preveden na hrvatski, nakon trilogije o Oslu koju čine “Crvendać”, “Nemeza” i “Đavolja zvijezda”. Zbog tematike, drže ga i svojevrsnim Nesbøovim “hrvatskim romanom”, pa se može smatrati prvim istinskim svjetskim bestselerom koji tematizira hrvatsku sadašnjost i noviju prošlost.

Nesbøu je osnovnu ideju za Spasitelja dao posjet Vukovaru krajem devedesetih, kad je u domu hrvatskog branitelja gledao amaterske snimke iz vukovarske bolnice za vrijeme opsade grada, a neki od tih prizora opisani su u romanu. Čitatelje će zaintrigirati i brojni detalji iz hrvatske svakodnevice, koju je autor nesumnjivo dobro istražio, poput opisa atmosfere u Zagrebu početkom našeg milenija.

Izdavačka kuća Znanje nedavno je objavila kako je Jo Nesbø postao njen komercijalno najuspješniji autor. Ukupna prodana naklada njegova tri dosad objavljena romana premašila je 50 tisuća primjeraka, pa se nameće zaključak kako je Norvežanin trenutno najpopularniji pisac krimića u Hrvata. Prodana naklada Crvendaća, Nesbøove hrvatske premijere, u godinu dana je premašila 20 tisuća primjeraka, što roman čini ukupno najprodavanijim naslovom popularne džepne biblioteke KDS. Sva tri Nesbøova romana su na ljestvici deset najprodavanijih izdanja ove biblioteke.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*