Nova eskalacija u reakcijama Teherana na nove američke sankcije

Iranski vojni vrh je zaprijetio poduzimanjem koraka ako američka mornarica vrati svoj nosač zrakoplova u Perzijski zaljev, što predstavlja novu eskalaciju u reakcijama Teherana na nove američke sankcije i najavu europskih sankcija koje ostavljaju traga na njezinoj ekonomiji.

Zapovjednik vojske general Ataollah Salehi kazao je da je SAD povukao nosač zrakoplova iz zaljeva zbog iranskih vojnih vježbi te poručio da će Iran poduzeti korake ako se nosač vrati.

– Iran neće ponoviti upozorenje! Neprijateljski nosač preseljen je u more kod Omana zbog naših vježbi. Preporučujem američkom nosaču da se ne vraća u Perzijski zaljev, kazao je Salehi, koji nije imenovao o kojem je ratnom brodu riječ, no američki nosač USS John C Stennis predvodi snage u regiji.

– SAD će nastaviti razmještati svoje nosače zrakoplova u Perzijskom zaljevu. Riječ je o redovitim, ranije planiranim razmještajima koja su u skladu s našom dugoročnom posvećenošću održavanju sigurnosti i stabilnosti u regiji te potpori operacijama koje su u tijeku, rekao je glasnogovornik američkog ministarstva obrane Bill Speaks.

Američki predsjednik Barack Obama potpisao je na kraju prošle godine sankcije usmjerene na svaku američku financijsku instituciju koja posluje s iranskom središnjom bankom, čime se blokira glavni put plaćanja iranske nafte. EU bi trebao uvesti nove sankcije do kraja ovog mjeseca, a koje bi mogle uključiti i zabranu uvoza naftnih prozvoda.

I glavna uvoznica iranske nafte, Kina, koja je odbila uvesti sankcije toj zemlji, u siječnju je prepolovila uvoz nafte iz Irana i traži popuste na cijenu iranske nafte.

Francuska pak želi da se njezini europski partneri do kraja siječnja dogovore o sankcijama Iranu kakve predviđaju i Sjedinjene Države, izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe. Sankcije se prije svega odnose na zamrzavanje novca iranske središnje banke i embargo na izvoz iranske nafte.

Ruska flota, koju predvodi nosač zrakoplova Admiral Kuznjecov, trebala bi idućih dana uploviti u pomorsku bazu kod luke Tartus u Siriji, objavio je visokotiražni dnevnik al-Vatan. Flota obuhvaća zrakoplove Suhoj 33 i MiG 29 te protupodmorničke helikoptere Ka-27, nekoliko protuzračnih raketnih sustava, ratne brodove i podmornice, tvrdi list.

Izvor: HRT

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*