Nova parlamentarna većina sutra će zatražiti ostavke Budimira i Kebe

Nova parlamentarna većina u Federaciji BiH, koju čine Socijaldemokratska partija (SDP), Savez za bolju budućnost (SBB), Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZBiH) i Hrvatska demokratska zajednica 1990 (HDZ1990), sutra će uputiti zahtjev predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru (HSP) i dopredsjedniku Mirsadu Kebi (SDA) da podnesu ostavke na svoje dužnosti.

Kao razlog traženja ostavki dvojice od trojice čelnika izvršne vlasti FBiH, jer to neće biti zatraženo od dopredsjednika FBiH Svetozara Pudarića (SDP), bit će navedeno “nepoštivanje novoformirane parlamentarne većine”, saznaje agencija Anadolija.

Ako Budimir i Kebo ne ispoštuju ovaj zahtjev, nova parlamentarna većina u Federaciji BiH pokrenuti će pred Zastupničkim domom Parlamenta FBiH inicijativu kojom će od Ustavnog suda FBiH biti zatražena smjena Budimira i Kebe.

Kako bi inicijativa dospjela pred Ustavni sud FBiH, kako piše u odgovarajućim ustavnim odredbama u FBiH, potrebno je da je verificira dvotrećinska većina u Zastupničkom ili u Domu naroda Parlamenta FBiH. U Zastupničkom je to 66 glasova ili potpisa zastupnika, a u Domu naroda 39.

Kad zahtjev dospije pred Ustavni sud, koji trenutno od propisanih devet broji pet sudaca, podnositelji će morati dokazati da su predsjednik i dopredsjednik, čiju smjenu traže, učinili nešto “nedostojno” ili da su vršeći funkciju prekršili Ustav ili zakone, odnosno akte na čije poštivanje su se zakleli prilikom imenovanja na te funkcije.

Ako Ustavni sud utvrdi da je zahtjev za smjenu legitiman, bit će potrebno da za odluku o smjeni dvojice čelnika izvršne vlasti FBiH glasuje većina od predviđenog broja sudaca, odnosno njih pet, saznaje agencija Anadolija.

Nakon smjene Kebe i Budimira, novoformirana većina izabrala bi novog predsjednika i dopredsjednika FBiH (iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda), čime bi bio omogućen početak procesa rekonstrukcije Vlade čije formiranje zapravo počinje imenovanjem mandatara, o kojem odluku donosi predsjednik, uz suglasnost oba dopredsjednika.

U novoj koaliciji, koja će sutra biti službeno objavljena, vjeruju da im je potrebno 65 glasova za inicijativu Ustavnom sudu FBiH i da tu podršku mogu osigurati iako u Zastupničkom domu, od ukupno 98, imaju 56 zastupnika. Mada to nitko nije želio službeno komentirati, sve ukazuje na to da nova koalicija računa na glasove zastupnika manjih stranaka.

Budimir: Ja poštujem demokraciju

Živko Budimir nije želio komentirati saznanja agencije Anadolija da bi nova parlamentarna većina mogla zatražiti njegovu i ostavku Mirsada Kebe, te da će, ako sami ne odstupe, biti zatraženo njihovo razrješenje u Ustavnom sudu FBiH. No, naglasio je da poštuje demokraciju i njen razvoj.

“Kada i ako se to dogodi, zauzet ću svoj stav. Ne želim nagađati što će netko raditi ili što ću ja raditi. Svatko, očito, ima pravo pričati sve i svašta i da za to nikome ne odgovara. Ja nemam nikakva saznanja. Vidjet ćemo što će se događati. Jer ni sam premijer Nermin Nikšić na jučerašnjoj sjednici Vlade FBiH, primjerice, nije ni spomenuo mogućnost rekonstrukcije federalne vlasti”, izjavio je Budimir.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*