Nova većina smijenila Zvizdića i Primorca, izabrala Fehima Škaljića i Tomu Vidovića

Četiri političke stranke koje su se dogovorile o uspostavi nove vladajuće koalicije u Federaciji BiH smijenile su predsjedatelja i zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma entitetskog parlamenta. Najavile su i kako će pokrenuti smjenu predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i njegova zamjenika Mirsada Kebe, koji se protive promjenama u federalnoj Vladi.

Zastupnici iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH), HDZ-a BiH, HDZ-a 1990. i Saveza za bolju budućnost (SBB) sazvali su sjednicu Zastupničkog doma optuživši prije toga predsjedatelja Denisa Zvizdića iz Stranke demokratske akcije (SDA) da protupravno odgađa njeno održavanje. Zvizdić se nije pojavio na sjednici kao niti bilo koji drugi zastupnik iz SDA, Hrvatske stranke prava (HSP) i Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB) koje su do sada zajedno sa SDP-om činile vladajuću koaliciju.

Pozivajući se na činjenicu da imaju potrebni kvorum za odlučivanje odnosno za nazočnost 58 od 96 zastupnika, SDP, dva HDZ-a i SBB su donijeli odluku o smjeni Zvizdića te njegova zamjenika Stanka Primorca iz HSP-a. Za novog predsjedatelja federalnog Zastupničkog doma postavljen je član SBB-a Fehim Škaljić a za zamjenika Tomo Vidović iz SDP-a.

Usvojen je zaključak da primopredaja između novog predsjedavajućeg Zastupničkog doma Fehima Škaljića i dopredsjedavajućeg Tome Vidovića i dosadašnjeg predsjedavajućeg Denisa Zvizdića i dopredsjedavajućeg Stanka Primorca bude izvršena odmah, a najkasnije do podne 29. lipnja.

Predsjednik kluba zastupnika HDZ-a BiH Marinko Čavara istodobno je predložio pokretanje postupka smjene entitetskog predsjednika i dopredsjednika što bi u konačnici trebalo omogućiti i smjenu ministara iz SDA-a, HSP-a i NSRzB u federalnoj vladi čemu se Budimir i Kebo odlučno protive.

Za sada je nejasno kako četiri stranke koje čine novu koaliciju u FBiH kane smijeniti Budimira i Kebu jer im za izglasavanje nepovjerenja entitetskim čelnicima trebaju glasovi najmanje 66 zastupnika. Ako bi bila skupljena većina potrebna za izglasavanje smjene ona je provodiva ako se utvrdi da su Budimir i Kebo prekršili entitetski ustav. Pravorijek o tome donosi federalni ustavni sud u postupku koji može trajati mjesecima.

Provodeći odluku o uspostavi nove vladajuće koalicije predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i formalno je uputio prijedlog za smjenu državnih ministara obrane i sigurnosti koji su na te pozicije postavljeni kao članovi SDA. Najavljeno je kako će Zastupnički dom parlamenta BiH o tome odlučivati na sjednici zakazanoj za četvrtak.

Iz SDA je najavljeno kako će ta stranka iskorstiti svoju poziciju u Domu naroda i blokirati provedbu takvih odluka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*