Nove libijske vlasti u zatvorima drže 7.000 ljudi

Ujedinjeni narodi su upozorili da bivši libijski pobunjenici po zatvorima još uvijek drže oko 7 tisuća zatvorenika. Zatvorenike drže bez pristupa pravnim procesima, jer policija i sudovi još ne funkcioniraju, a mnogi od njih su mučeni. Veliki dio tih zatvorenika su Afrikanci za koje se sumnja da su bili Gadafijevi plaćenici. Ovaj izvještaj glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona je prvo izjašnjavanje o stanju u Libiji od kraja osmomjesečnog građanskog rata od strane ove međunarodne organizacije.

U izvještaju stoji kako su zatvorenici smješteni u zatvorima i centrima za pritvor koji su uglavnom pod kontrolom revolucionarnih brigada. Napominje se da je libijsko Prijelazno nacionalno vijeće poduzelo neke korake da se odgovornost za te zatvorenike prebaci s brigada na za to primjerene državne organe, ali da se još uvijek treba mnogo napraviti kako bi se pravno reguliralo zadržavanje tih zatvorenika, spriječilo zlostavljanje te oslobodilo one kojima se pritvor više ne može produžavati.

“Vjerujem da su novi vođe Libije predani u izgradnji društva koje će poštovati osnovna ljudska prava”, kazao je Ban Ki-moon te je zatražio hitnu akciju kako bi se prekinula ovakva praksa pritvaranja zatvorenika, spriječilo zlostavljanje i diskriminacija nad građanima “trećih zemalja”, kao i protiv bilo koje grupe libijskih državljana. UN-ov izaslanik u Libiji Ian Martin je prošlog tjedna pozdravio postavljanje prijelazne vlade u Tripoliju.

“Indikativna razlika u odnosu na prošli režim je što nema negiranja da su bila prekršena ljudska prava te je u najvećem broju slučajeva međunarodnim organizacijama omogućen pristup zatvorenicima”, kazao je Martin.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*