Novi europski predstavnik predlagat će sankcije za političare u BiH!?

U tijeku je obnovljena procedura izbora novog voditelja europskog izaslanstva u Bosni i Hercegovini. Kako je ranije najavljeno, trebala bi biti objedinjena uloga voditelja izaslanstva Europske komisije u BiH i specijalnog predstavnika EU (EUSR) u ovoj zemlji (tu dužnost, sada paralelno s vođenjem Ureda visokog predstavnika sada obnaša Valentin Inzko).

Također prema ranijim najavama, novi europski predstavnik u BiH trebao bi imati ovlasti predlagati sankcije za one domaće političare za koje se procijeni da ometaju napredak Bosne i Hercegovine na putu europskih integracija.

Ovu informaciju potvrđuju i neki novi napisi u zapadnome tisku.

Europska unija razmatra mogućnost uvođenja restriktivnih mjera prema političarima u BiH čiji postupci ugrožavaju Daytonski mirovni sporazum – piše Njemačka novinska agencija DPA koja je imala uvid u nacrt dokumenta EU.

U nacrtu se navodi da šef europske diplomacije Catherine Ashton namjerava inzijeti prijedlog kojim će omogućiti Vijeću EU da uvodi restriktivne mjere prema ljudima čiji postupci ugrožavaju Daytonski mirovni sporazum.

Inače, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH ima ovlasti nadglasati domaće vlasti i sankcionirati nacionalne političare.

DPA navodi da se očekuje da će taj sistem biti ukinut jer nije u skladu s članstvom u EU. Očekuje se da će po prvi put, ministri EU iskazati spremnost da se taj sustav zamijeni ciljanim sankcioniranjem “nekooperativnih političara”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*