Novi gradonačelnika Sarajeva je Ivo Komšić

ivo-komsicVijećnici Gradskog vijeća grada Sarajeva izabrali su večeras Ivu Komšića za novog gradonačelnika glavnog grada BiH, sa 15 glasova za, 7 protiv i pet suzdržanih. Za njegova protukandidata Igora Kamočajija (SDP BiH) glasalo je 12 vijećnika, protiv je bilo 12, a suzdržana tri.

“Moj glavni program će biti da sjednice ne liče na ovu danas sjednicu. Bio sam zaprepašten zaoštrenošću odnosa što nam nije potrebno”, rekao je Ivo Komšić i dodao: “Mi moramo ovu simboličku funkciju, da integriramo grad Sarajevo. Naš grad nije integriran, ne možemo ga ni institucionalno integrirati. Taj napor je napravila prošla vlada. Mi moramo nastojati integrirati grad, raditi na funkcijama u povezivanju dva dijela grada, jer administrativne granice ne možemo promijeniti”, rekao je novi gradonačelnik glavnog grada BiH.

Na prvim demokratskim izborima u BiH 1990. godine, Ivo Komšić je sudjelovao u izboru za člana Predsjedništva RBiH kao kandidat Socijaldemokratske partije (SDP). Obnašao je funkcije člana Predsjedništva Republike BiH, predsjedavajućeg Doma Naroda Parlamenta Federacije BiH (2000-2002.). Nakon Kongresa SDP-a BiH 2002. bio je od osnivača SDU BiH.

Od 2006. do 2010. godine bio je zastupnik SDU BiH u Skupštini Kantona Sarajevo i Domu Naroda FBiH. Trenutno je dekan Filozofskog fakuklteta Univerziteta u Sarajevu zbog čega je 2010. godine zaledio svoj stranački status.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*