Novi problemi u eurozoni: Moody’s spustila rejtinge šest europskih država

Eurozona je pretrpjela još jedan udarac. Agencija za procjenu kreditnih rejtinga Moody’s spustila je rejtinge šest europskih država i upozorila još tri da bi im se mogla dogoditi ista sudbina.

Moody’s je spustio rejtinge Italije, Španjolske, Portugala, Slovenije, Slovačke i Malte, dok su Francuska, Velika Britanija i Austrija upozorene da bi im se moglo isto dogoditi zbog dužničke krize u eurozoni. Za tri posljednje države su napisali da su posebno ranjive zbog krize eurozone, piše AFP.

Zbog sumnje da europski lideri povlače dobre poteze kako bi iz gliba izvukli ekonomije i financijski sektor u regiji, Moody’s je spustio slovenski, slovački i malteški rejting. Agencija smatra da slabi ekonomski napredak regije prijeti uvođenju “domaćih” mjera štednje i strukturalnim reformama koje su potrebne za jačanje konkurentnosti.

Očekuju da će povjerenje tržišta ostati promjenjivo uz veliku mogućnost novih šokova u financiranju za nabrojane države i njihove banke. Moody’s sumnja i da Europa zajednički radi dovoljno kako bi se nosila s krizom. Austriji, Francuskoj i Velikoj Britaniji su ipak ostavili savršeni AAA rejting, ali s negativnom prognozom, uz upozorenje da će daljnje pogoršavanje dovesti do rušenja rejtinga.

Italiji je rejting spušten za jednu razinu, sa A2 na A3, Španjolskoj za dva sa A1 na A3, a Portugalu za jedan korak sa Ba2 na Ba3. Slovačka i Slovenija sada imaju rejting A2, a Malta A3. Moody’s je spustio rejting samo jedan dan nakon što je grčki parlament usvojio teške mjere štednje, usprkos “ratu” koji se odvijao na ulicama Atene.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*