Novi propisi u BiH: Skuplje cigarete, ukinute carine na rabljene automobile

Većina cigareta u BiH od danas je skuplja za 10 do 60 feninga po kutiji. To je posljedica usklađivanja akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u EU, koja je stupila na snagu primjenom novog Zakona o akcizama koji je na snazi od sredine 2009. godine.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH Srni je potvrđeno da su svi porezni obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta u BiH dužni popisati zalihe cigareta na dan 1. siječnja 2013. godine, i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UIO BiH do 10. siječnja.

Istovremeno, dakle od 1. siječnja 2013. godine, stupa na snagu potpuno ukidanje carina na određeni broj proizvoda porijeklom iz Europske unije koji se uvoze u Bosnu i Hercegovinu.

Riječ je o polovnim putničkim vozilima, određenim vrstama i prerađevinama od voća i povrća, mliječnim prerađevinama, nekim vrstama mesa poput junećeg i telećeg, kavi, određenim vrstama tekstila, motornom bezolovnom benzinu i određenim uljima i drugim proizvodima.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje Ratko Kovačević naglašava u izjavi za Fenu da se radi o proizvodima koji su 2012. imali nižu stopu carina, koja se u proteklim godinama spuštala i u 2012. godini iznosila između dva i tri posto, dok se od početka 2013. godine carina ukida i naplaćivat će se samo PDV prilikom uvoza tih proizvoda, a koji imaju porijeklo iz EU-a.

Podsjeća i da je to rezultat nastavka primjene Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*