Novi skandal u hrvatskoj Vladi: Ministar Hajdaš Dončić prvo imenuje, pa se tek onda raspisuje natječaj!?

Zračna luka Zagreb na svojoj internet stranici objavila je prije dva dana natječaj za mjesto zamjenika glavnog direktora za koncesiju na neodređeno vrijeme. Rok za prijave istječe 16. kolovoza. No, prema dokumentaciji i informacijama koje posjeduje Jutarnji list natječaj nije raspisan samo formalno.

To je mjesto, naime, na izričito traženje ministra Siniše Hajdaša Dončića, koji je upravo ovih dana izjavio kako više nema uhljebljenja menadžera u državnim tvrtkama, već davno rezervirano za Krunoslava Šamsa, zaposlenika u Upravi za prometnu infrastrukturu Ministarstva prometa!

Dokumenti koje posjeduje Jutarnji list pokazuju da je riječ o velikom skandalu namještanja natječaja u tvrtki u većinskom državnom vlasništvu, tim više što je natječaj raspisan za radno mjesto koje uopće ne postoji u sistematizaciji radnih mjesta u Zračnoj luci.

Jutarnji list je preko izvora u Ministarstvu prometa došao u posjed faksimila elektronske pošte koju je Krunoslav Šams slao u pravnu službu Zračne luke Zagreb te prepiske pomoćnika ministara na temu zapošljavanja Krunoslava Šamsa.

Krunoslav Šams je 29. lipnja, mjesec i pol prije nego što bi trebao biti zaključen rok za prijavu na natječaj, u pravnu službu ZLZ-a šalje poruku u kojoj stoji: “Na jučerašnjem sastanku ministar je donio odluku da se Jedinica za upravljanje projektom izgradnje novog putničkog terminala Zračne luke formira u Zračnoj luci Zagreb.

Nadalje, odlučeno je da ću ja rukovoditi jedinicom i da prelazim u Zračnu luku Zagreb u stalni radni odnos s rješenjem zamjenika direktora. Pomoćnik ministra g. Dan Simonić obavijestio je direktora T. Peovića o odluci ministra. Prijelaz bi se trebao dogoditi što prije, odnosno najkasnije do kraja idućeg tjedna. Točan datum utvrdit ću u razgovoru s direktorom, g. T. Peovićem, tijekom dana. U prilogu vam šaljem svoje dokumente. Molim, javite je li to dovoljno ili treba još koji dokument. Imam još u planu tijekom dana poslati nacrt sporazuma o formiranju jedinice za upravljanje.”

U trenutku kada nema ni natječaja za mjesto zamjenika direktora a kamoli izbora osobe, Šams, pozivajući se na odluku ministra, tvrdi kako je upravo on novi zamjenik direktora! U skladu s time u prilogu poruke Pravnoj službi Zračne luke Zagreb šalje presliku svoje domovnice, diplome, radne knjižice, osobne i životopisa.

Procedura zapošljavanja Krunoslava Šamsa prije raspisivanja natječaja nastavljena je 27. srpnja. Tog dana Oliver Kumrić, pomoćnik ministra, šalje sljedeću elektronsku poštu Danu Simoniću, pomoćniku ministra za zračni promet: “Kolega Simonić, odluka je ministra da se kolega Šams zaposli kao zamjenik direktora u ZLZ-u. Molim te da, kao nadležni pomoćnik, organiziraš izvršenje.”

Uslijedilo je raspisivanje natječaja, a jedan od uvjeta je višegodišnje iskustvo na poslovima izgradnje prometne infrastrukture putem koncesija. Šams ima upravo to iskustvo jer je kao predstavnik države radio u koncesijskom društvu “Autocesta Zagreb – Macelj” u vrijeme izgradnje te prometnice.

Ministar Hajdaš Dončić u izjavi za Jutarnji list, naravno, tvrdi da ništa od navedenoga nije istina. “Nisam donio nikakvu odluku o izboru Krunoslava Šamsa za zamjenika direktora Zračne luke Zagreb. Pa kako bih to mogao učiniti kad natječaj nije zatvoren?” izjavio Hajdaš Dončić, dodajući kako je točno samo to “da je Šams jedan od izglednih kandidata za to mjesto”.

“No ukoliko se na natječaj javi netko bolji od njega, taj će biti izabran”, tvrdi ministar. Na pitanje je li natječaj za zamjenika direktora izabran tek pro forme, Hajdaš Dončić odgovara da to nije točno, piše Jutarnji list.

Hajdaš Dončić potvrdio autentičnost dokumenata

Dnevnik.hr javlja da je Hajdaš Dončić potvrdio autentičnost dokumenata koje objavljuje Jutarnji list. “Da, meil je autentičan i ja tu nemam što skrivati, meni je žao što su moji pomoćnici koji su, ja ću reći, dobri dečki, ali nemaju političkog isustva. Gospodin Šams je dobar radnik, dobar stručnjak, ne govorimo o političkim imenovanjima nego o stručnom imenovanju i on je sam sebe vidio na tom mjestu. Naravno da je to ljudska ambicija koju ja ne osporavam, on je krenuo s dobrom namjerom. Nažalost, istrčao je malo pred rudo”, rekao je Hajdaš Dončić.

A nije baš malo. Natječaj je raspisan prije dva dana, a ambiciozni Šams je prije mjesec i pol dana pravnu službu Zračne luke obavijestio da ga je ministar Hajdaš Dončić imenovao za zamjenika direktora Zračne luke Zagreb.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*