Novi šok za Beograd: Haaški sud oslobodio i Ramusha Haradinaja

Ramush Haradinaj nije kriv ni po jednoj točki optužnice. Tako glasi konačna presuda Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u postupku protiv jednog od lidera Oslobodilačke vojske Kosova i bivšeg kosovskog premijera.

U Beogradu se još nije stišao bijes zbog oslobađajuće presude Haaškog suda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču , a danas je isti sud odbacio sve optužbe Tužiteljstva protiv Ramusha Haradinaja, piše Jutarnji list.

Isto je sudsko vijeće već jednom oslobodilo Haradinaja jer Tužiteljstvo nije uspjelo dokazati niti jedno kazneno djelo za koje su ga teretili.

Haradinaj i njegovi suradnici Lahi Brahimaj i Idriz Balaj bili su optuženi kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata za zločine koje su počinile kosovske snage u logoru Jablanici tijekom 1998. nad svojim žrtvama, uglavnom neistomišljenicima OVK ili onima za koje su mislili da su im protivnici. Zatočenici su zlostavljani i izgladnjivani a neki i ubijeni.

Međutim, Žalbeno je vijeće naredilo “djelomično ponavljanje procesa” kako bi se saslušalo još dva svjedoka.

To ponavljanje procesa sa samo dva svjedoka trajalo je pune dvije godine. Mnogi stručnjaci koji su pratili proces smatraju kako bi bilo veliko iznenađenje ako bi ga sada osudilo isto vijeće koje ga je 2008. godine oslobodilo jer novi svjedoci nisu dali ključne dokaze koji bi omogućili Sudu da Haradinaja proglasi krivim.

Ovo je jedan od najkontroverznijih slučajeva na Haaškom sudu. Izvori iz samog Tužiteljstva govorili su kako je Carla Del Ponte odlučila po svaku cijenu optužiti Haradinaja kad je postao kosovski premijer.

Vijest o oslobađanju Haradinaja u Prištini je dočekana vatrometom. Na centralnom trgu okupljaju se građani koji proslavljaju oslobađanje bivšeg zapovjednika OVK, mnogi uz suze i pucanje u zrak. U Srbiji će oslobađajuća presuda izazvati još veći gnjev od slučaja Gotovina, piše Jutarnji list.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*