O Titovim dragocjenostima odlučuje Tomislav Nikolić, najavio je otvaranje sefa

tito-221Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić dozvolit će otvaranje trezora u Narodnoj banci Srbije (NBS) u kojima je nekadašnje Predsjedništvo SFRJ pohranilo dragocjenosti koje su ostale poslije smrti Josipa Broza Tita, pišu beogradske Novosti.

Otključavanju će prisustvovati savjetnik Oliver Antić.

“Početkom nedjelje poslali smo dopis Prvom osnovnom sudu u Beogradu, pred kojim se vodi ostavinska rasprava nakon smrti nekadašnjeg predsjednika. Naveli smo da smo, kao pravni nasljednik Predsjedništva SFRJ, suglasni da se otvore sefovi. Za predstavnika Ureda koji će nazočiti otvaranju, poslije razgovora s predsjednikom Nikolićem, određen sam ja”, otkriva za Novosti prof. Oliver Antić, savjetnik predsjednika Srbije.

Antić objašnjava da se sada čeka da postupajući sudac odredi datum kada će se sefovi otvoriti, kao i da će se prvo potražiti da li postoji zapisnik što se tu nalazi, pa će se taj spisak ”sravniti” s pohranjenim stvarima.

Odvjetnici Brozovih nasljednika zadovoljni su odlukom predsjednika Srbije. Violeta Kočić Miraček, zastupnik Titovog sina Miše i unuke Zlatice, potvrđuje da je sada na potezu sud. Sudac će, u dogovoru s Narodnom bankom, odrediti datum otvaranja depoa i o tome obavijestiti sve sudionike postupka. Otvaranju će, osim advokata nasljednika i prof. Antića, nazočiti i predstavnici suda, kao i NBS, i o cijelom događaju vodit će se zapisnik. Iz prvog osnovnog suda kratko poručuju da će datum otvaranja sefova biti određen što je prije moguće.

U 11 vreća koje se nalaze u trezoru NBS, kako pretpostavljaju odvjetnici, može se naći šest posljednjih Titovih predsjedničkih plaća, autorski honorari za knjige, i nešto zlata i nakita. Tamo bi trebalo da bude sve ono što je zatečeno poslije smrti maršala u predsjedničkoj vili u Užičkoj 15.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*