Obama položio prisegu za drugi mandat, sutra velika javna svečanost

Američki predsjednik Barack Obama položio je svečanu prisegu za drugi mandat danas točno u podne po mjesnom vremenu na zatvorenoj ceremoniji u Bijeloj kući.

Prisegu položio pred predsjednikom Vrhovnog suda Johnom Robertsom, koji je u toj ulozi bio i 2009. kada je Obama prisegnuo kao prvi Afroamerikanac predsjednik SAD-a.

“Ja, Barack Hussin Obama svečano prisežem da ću vjerno obnašati dužnost predsjednika SAD-a i učiniti sve što je u mojoj moći da čuvam, štitim i branim ustav SAD-a”, izgovorio je tekst svečane prisege držeći desnu ruku podignutu prema sucu Robertsu, a lijevu položenu na Bibliju.

Svečanost je trajala svega nekoliko sekundi, a uz Obamu su u nedjelju u Bijeloj kući bili samo članovi njegove obitelji.

Američkom predsjedniku mandat po ustavu formalno počinje 20. siječnja u podne po istočnoameričkom vremenu (18 sati po srednjoeuropskom).

Budući da ovaj 20. siječnja pada na neradni dan, u nedjelju, Obama za drugi mandat mora prisegnuti dvaput. Prisegom u Bijeloj kući zadovoljene su ustavne odredbe.

Procedura inauguracije ponovit će se u ponedjeljak na javnoj svečanosti na Capitol Hillu, kada će prisegnuti na golemoj platformi kod zapadnog ulaza u Kongres s koje se pruža pogled na kilometarsku aveniju National Mall.

Zbog visoke nezaposlenosti i teške bitke oko poreznih politika splasnula je euforija koja je obilježila Obaminu prvu inauguraciju 2009. kada je na krilima promjena izborio povijesnu izbornu pobjedu i postao prvi afroamerički predsjednik SAD-a.

Oko 800.000 ljudi okupit će se oko sjedišta zakonodavne vlasti i uživo svjedočiti predsjedničkoj prisezi, što je znatno manje od 1,8 milijuna koliko ih je pratilo inauguraciju 2009. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*