Obama prihvatio ostavku zapovjednika američkih snaga u Afganistanu

Američki predsjednik Barack Obama prihvatio je ostavku glavnog američkog zapovjednika u Afganistanu generala Stanleya McChrystala nakon što se danas s njim susreo u Bijeloj kući na pola sata, javlja “Glas Amerike”, precizirajući da je susret održan u Ovalnom uredu te da je nakon njega je general napustio Bijelu kuću. A očekivalo se da će McChrystal ostati i nazočiti redovitom mjesečnom sastanku ekipe zadužene za nacionalnu sigurnost u administraciji predsjednika Obame.

General je je bio pozvan iz Kabula u Bijelu kuću zbog toga što su u članku u časopisu “Rolling Stone” objavljene njegove podrugljive izjave o visokim dužnosnicima administracije predsjednika Obame. Obraćajući se novinarima u Bijeloj kući američki predsjednik je rekao kako visoko uvažava generala McChrystala i da nema nikakvih neslaganja između njih dvojice po pitanju strategije u Afganistanu. Barack Obama je također dodao da je sad već bivši zapovjednik američkih snaga u Afganistanu sve njegove naredbe izvršavao. Na njegovo mjesto imenovao je generala Davida Petraeusa.

Prije negoli je krenuo iz Kabula za Washington, general je rekao da je napis u časopisu “Rolling Stone” bila pogreška koja se nije smjela dogoditi. U spomenutom napisu pod naslovom Odbjegli general, McChrystalovi pomoćnici nazivaju jednog visokog dužnosnika Obamine administracije “klaunom“, a drugog „ranjenom životinjom“. U tekstu se također navodi da je general bio „razočaran“ prvim susretom s predsjednikom.

Ministar obrane Robert Gates je rekao kako vjeruje da je McChrystal učinio značajnu pogrešku. Ministar je dodao da se general ispričao njemu i drugim osobama koje se spominju u spomenutom tekstu. Glasnogovornik admirala Mullena rekao je da je admiral izrazio “duboko razočaranje” zbog ovih komentara. Zbog ove kontroverze pomoćnik generala McChrystala za tisak Duncan Boothby podnio je već prije ostavku.

S druge strane, prije susreta generala McChrystala s predsjednikom Obamom danas, glasnogovornik afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija nazvao je američkog zapovjednika partnerom od povjerenja i jednom od najvažnijih osoba u američkim odnosima s Afganistanom. Slično je mišljenje jučer izrazilo afganistansko Ministarstvo obrane rekavši kako afganistanski čelnik smatra da je McChrystal najbolji zapovjednik kojeg su Sjedinjene Države poslale u Afganistan

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*