Obama želi mir Izraela i Palestine temeljen na granicama iz 1967.

Američki predsjednik Barack Obama obećao je danas snažnu potporu SAD-a demokratskim reformama na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, najavljujući financijsku i razvojnu pomoć, širenje trgovine i ulaganja za Egipat, Tunis i druge zemlje regije koje prolaze tranziciju, te oštro osuđujući režime koji nasiljem i represijom guše mirne prosvjede svojih građana, poput onih u Libiji i Siriji. Također se snažno založio na obnovu mirovnog procesa između Izraela i Palestinaca i postizanje trajnog rješenja sa stvaranjem dvije države “održive Palestine i sigurnog Izraela” na granicama iz 1967. godine.

“Politika SAD-a bit će da promiče reforme diljem regije i podupire tranziciju prema demokraciji”, rekao je Obama u govoru koji je održao u State Departmentu, dodajući da će ti napori započeti u najvećoj arapskoj zemlji Egiptu, te u Tunisu u kojim se dogodio prvi demokratski prevrat u regiji.

“Te dvije zemlje mogu pružiti snažan primjer sa slobodnim i poštenim izborima, učinkovitim demokratskim institucijama, energičnim civilnim društvom i odgovornim vodstvom u regiji”, istakao je Obama.

On je objavio da će SAD Egiptu oprostiti do jedne milijarde dolara duga, kako bi se ta sredstva usmjerila u poticanje zapošljavanja i poduzetništva, te da će SAD za financiranje infrastrukture i otvaranja radnih mjesta u Egiptu osigurati dodatnih milijardu dolara zajmova i kreditnih jamstava.

Obama je također najavio da će SAD stvoriti fond za ulaganje i poticanje poduzetništva u Egiptu i Tunisu, nalik na fondove s kojima je poticana gospodarska obnova Istočne Europe 1990-ih godina. SAD je zatražio od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke da predstave planove za pomoć Egiptu i Tunisu na sastanku skupine G-8 idućega tjedna, dodao je.

SAD će stvoriti “sveobuhvatni trgovinski i investicijski plan” za Bliski istok i sjevernu Afriku, rekao je Obama naglasivši kako “gospodarskim razvitkom treba učvrsiti uspjehe postignute na ulicama”, u prodemokratskim prosvjedima. “Ako preuzmete rizike koji reforme nose, imat ćete punu potporu SAD-a”, poručio je.

Američki je predsjednik odao priznanje sudionicima masovnih prosvjeda u arapskim zemljama ističući da su “moralnom snagom nenasilja ljudi u regiji u šest mjeseci ostvarili više promjena nego što su teroristi to uspjeli desetljećima”. Obama je ukazao i na važnost novih tehnologija i dostupnosti informacija za pokretanje “arapskog proljeća”.

Univerzalna prava uključuju slobodu govora, slobodu mirnog okupljanja, vjersku slobodu, jednakost muškaraca i žena u vladavini prava, i pravo da biraju svoje čelnike, dodao je. Najavio je posebno potporu SAD-a jednakopravnosti žena u arapskim zemljama, ističući da “regije ne može u punini ostvariti svoje potencijale, ako polovica njezinih stanovnika ne može ostvariti svoje potencijale”.

Obama je poručio da će SAD podupirati reforme i tamo gdje se “tranzicije tek treba dogoditi”.

Sa željenjem je konstatirao da je u mnogim zemljama na zahtjeve za promjenema odgovoreno represijom, a kao najgore primjere izdvojio je Libiju i Siriju.

Obama se u govoru osvrnuo i na nedavnu likvidaciju čelnika Al Qaide Osame bin Ladena, ističući kako je time nanesen “veliki udarac Al Qaidi”, da je Bin Laden izgubio potporu u regiji još za života, te kao je danas većinsko mišljenje na Bliskom istoku da je strategija nasilja Al Qaide “bezizgledna”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*