Obersnel Slovencima: Možda mi nećemo u EU, ali ni vi nećete na Jadran!

Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, oštro se na svom Twitter profilu obračunao sa Slovencima i najavama koje su stigle od slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca da Hrvatska možda nikad neće ući u Europsku uniju.

“Kažu Slovenci da možda nikad nećemo u EU. Došlo je vrijeme da im netko konačno kaže: možda mi nećemo u EU ali nećete ni vi na Jadran”, napisao je Obersnel na Twitteru.

Šef slovenske diplomacije Karl Erjavec je, zahtjevajući od Hrvatske ustupke u sporu oko Ljubljanske banke, izjavio je da će raditi na ratifikaciji hrvatskog ugovora čak i u ostavci, samo ako Hrvatska povuče ovlasti za tužbe.

U protivnom, kazao je na Slovenskoj televiziji, može se dogoditi da Hrvatska 1. srpnja ne uđe u EU kao punopravna članica. “Ako propusti taj rok, može se dogoditi da Hrvatska nikad ne postane punopravna članica EU”, zaprijetio je Erjavec, tvrdeći da Europa, opterećena vlastitim problemima, nije zainteresirana za proširenje.

SAD: Ako Hrvatska 1. srpnja ne uđe u EU to će biti katastrofa

Američki veleposlanik u Sloveniji Joseph A. Mussomeli izjavio je da Slovenija i Hrvatska trebaju naći kompromis oko Ljubljanske banke do 1. srpnja kada je predviđen ulazak Hrvatske u EU i da je takvo stajalište Sjedinjenih država načelno prema obje strane, a ne pritisak na jednu od njih.

“Ako Hrvatska 1. srpnja ne uđe u Europsku uniju, to će biti katastrofa ili u najmanju ruku vrlo nesretna situacija za Hrvatsku, za Sloveniju i za cijelu Europsku uniju”, rekao je Mussumeli, dodavši da su stajališta SAD-a u tom pogledu jednako “tvrda” i prema Sloveniji i prema Hrvatskoj.

Jandroković: Obersnelova izjava je jeftina demagogija koja ide na ruku Sloveniji

Član predsjedništva HDZ-a Goran Jandroković komentirao je danas izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca po kojoj bi, ako se ne pronađe rješenje za Ljubljansku banku, hrvatsko članstvo u EU moglo postati upitno, kazavši da je krajnje neprihvatljivo da Erjevec na taj način uopće spominje tu mogućnost te da će Hrvatska sigurno postati punopravna članica EU.

Komentirajući , pak, poruku riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela o istoj temi na Twitteru, Jandroković je rekao da je Obersnelova reakcija potpuno neprihvatljiva.

U poruci na Twitteru Obersnel je napisao: “Kažu Slovenci da možda nikad nećemo u EU. Došlo je vrijeme da im netko konačno kaže: Možda mi nećemo u EU, ali nećete ni vi na Jadran.”

Jandroković je ocijenio da je riječ o jeftinoj demagogiji i lažnom domoljublju, da to osobno osuđuje, te da Obersnel ustvari daje dobre argumente slovenskoj strani da ponovno zaoštri situaciju.
Sada se radi o vrlo sofisticiranoj diplomatskoj igri, a gospodin Obersnel i SDP stavljaju svoje lokalne političke interese ispred velikih nacionalnih interesa, prevažnih za Hrvatsku, rekao je Jandroković.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*