Priprema se obilježavanje dva desetljeća izgnanstva Hrvata iz Bosanske Posavine

U povodu dva desetljeća izgnanstva Hrvata katolika, derventski dekanat organizirat će koncem kolovoza komemoraciju toga tužnog događaja, koji je nazvan “Dani molitve i nade”, priopćila je Udruga Hrvata povratnika u Bosansku Posavinu Feniks.

Komemoracija obuhvaća trodnevni program:

Križni put progranika”, koji će se održati u petak 24. kolovoza u 18. sati u župi Brusnica kod Bosanskog Broda, gdje će predstavnici petnaest župa dekanata moliti po jednu postaju posvećenu sudbini svoje župe.

Koncert duhovne glazbe u subotu 25. kolovoza u 19. sati u derventskoj
župnoj crkvi sv. Juraja u izvedbi Zagrebačke filharmonije i Akademskog zbora
Ivan Goran Kovačić. Na programu je Requiem KV 626 W.A. Mozarta.

Koncelebrirana sv. Misa u nedjelju 26. kolovoza u 11 sati na Plehanu, koju će predvoditi kardinal Vinko Puljić, a na koju su pozvani svi biskupi iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Misu će pratiti Zbor I.G.Kovačić.

Komemoraciju ovoga tužnog događaja, koji je značio katastrofu za Hrvate Posavine, organiziraju svećenici Derventskog dekanata, koji je stradao gotovo sto postotnim egzodusom vjernika, a prije rata je u petnaest župa brojio 48.481 katolika Hrvata.

U povodu komemoracije “Dani molitve i nade” odbor je tiskao plakate i pozivnice, na kojima je fotografija slike “Gospa pod križem” iz kapele u Bukovcu, župa Foča, koja je nakon rata pronađena u devastiranoj kapeli sva izgorjela osim Gospina lica. Restaurirana slika Gospe koja je, za razliku od mnogih drugih, sačuvala netaknut obraz bit će nošena u procesiji do oltara, a na koncu mise kardinal Puljić će je blagosloviti.

Osim malih plakata, bit će postavljena barem dva velika tzv. jumbo plakata na graničnim prijelazima u Bosanskom Brodu i Orašju.

Na komemoraciji se očekuje od tri do pet tisuća hodočasnika.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*