Obilježena 10. godišnjica obnove rada Napretka u Lukavcu

napredak-lukavacHKD Napredak Lukavac u subotu 1. lipnja proslavio je desetu obljetnicu od obnove rada. Proslavi prvog desetljeća rada Napretkove podružnice u Lukavcu prethodila je prva Likovna kolonija “Bistarc 2013.“ te svečana akademija povodom ove obljetnice.

Kada su 2003. godine krenuli s obnovom HKD Napredak u Lukavcu, bio im je važan samo optimizam i nada da će Napredak djelovati. Tadašnji župnik i dekan Pero Iljkić okupio je svoje župljane i zajedno su krenuli graditi tu nadu. Nakon deset godina na desetine je manifestacija i kulturnih događaja iza njih. U Lukavcu su jedini koji čuvaju i njeguju kulturu i tradiciju Hrvata ovoga kraja. “Od 2003. godine krenuli smo s brojnim aktivnostima. Danas se bavimo izradom različitih brošura, promoviramo vrijednosti našeg kraja, imamo bogatu gastro ponudu, te smo bili organizatori Likovne kolonije. Ono najvažnije je da imamo prostorije u kojima djelujemo i koje su u našem vlasništvu. Možemo slobodno reći da smo danas jedan od glavnih čimbenika kulturnog života u Lukavcu”, rekao je predsjednik lukavačke podružnice Anto Crvenković.

Oni koji su sudjelovali u obnovi rada društva nakon deset godina sretni su što vide da su uspjeli u onome što im se nekada činilo samo kao san. “Mi smo uspjeli obnoviti Napredak ovdje u Lukavcu. I danas se sjećam koliko smo bili sretni nakon te obnoviteljske skupštine. Organizirali smo razne izlete i posjete, ali i mi smo bili domačini mnogima. Ja sam jako zadovoljan s ovim što smo napravili. Posebno mi je drago što sada Napredak vode mlađi ljudi i vjerujem da će oni nastaviti onim putem kojim smo mi krenuli”, rekao je Franjo Đaković, počasni član Napretka i jedan od obnovitelja društva.

Proteklo desetljeće bilo je hrabro, a sada su ciljevi već jasno postavljeni i za narednih deset godina. Vizija im ne nedostaje. “Meni je jako drago što oni djeluju I što ove naše male podružnice također bilježe sjajne rezultate. Znam da organiziraju razna sijela, imaju svoje folklorne skupine. Treba naglasiti da to nisu bilo kakve skupine niti bilo kakva sijela. To je nešto što svjedoči o tradiciji i kulturi ovoga kraja. Na taj način mi podižemo kulturnu sredinu i u ovim malim sredinama. Mislim da je to veoma značajno jer Napredak tako generalno radi”, rekao je predsjednik HKD Napredak prof. dr. Franjo Topić.

Tijekom svečane akademije dodijeljene su i zahvalnice osobama i institucijama koji su pomagali rad Napretka u Lukavcu.

HKD Napredak Lukavac u novo drugo desetljeće krenuo je s novim mladim snagama koje su izabrane na jesen prošle godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*