Obilježena 15. obljetnica genocida u Srebrenici

U nazočnosti nekoliko desetina tisuća ljudi, u Potočarima kod Srebrenice u nedjelju je održana središnja manifestacija kojom je obilježena 15. obljetnica genocida i obavljen ukop 775 žrtava zločina kojeg su u srpnju 1995. počinile vojne i policijske snage bosanskih Srba.

Za 774 identificirane žrtve u nedjelju je obavljena vjerska ceremonija ukopa po islamskim propisima, a po katoličkim obredu pokopa ukopan je i jedan Hrvat, Rudolf Hren, koji je također stradao u srpnju 1995. godine.

Vjerski obred u nedjelju predvodio je poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, a tijekom komemoracije su govorili predsjedatelj Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH Sadik Ahmetović, načelnik općine Srebrenica Osman Suljić, visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko, američki veleposlanik u BiH Charles English, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Francuske Bernard Kouchner, generalni tajnik Vijeća Europe Thorbjørn Jagland, slovenski predsjednik Danilo Tuerk te premijeri Belgije Yves Laterme i Turske Tayyip Recep Erdogan.

Ceremoniji su nazočili i brojni drugi visoki dužnosnici: član Predsjedništva BiH Željko Komšić, predsjednici Srbije Boris Tadić, Crne Gore Filip Vujanović i Makedonije Georgi Ivanov, zatim predsjedničko izaslanstvo SAD, kojeg su činili veleposlanik za pitanja ratnih zločina Stephan J. Rapp, specijalna pomoćnica predsjednika SAD Samantha Power, šef Misije OEBS u BiH Gary D. Robbins i američki veleposlanik u BiH Charles English, koji je na skupu pročitao osobnu poruku predsjednika Baracka Obame

Hrvatsko izaslanstvo predvodio je ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, koji je kazao da danas obilježavamo petnaest godina od strašnog zločina počinjenog u ime jedne sulude ideje o etnički čistoj velikoj Srbiji. Smatra da svi odgovorni za zločin moraju biti privedeni pravdi i najoštrije kažnjeni kako bismo mogli otvoriti novu stranicu suradnje u jugoistočnoj Europi.

U srpnju 1995. godine u Srebrenici je ubijeno više od osam tisuća muškaraca i dječaka, a Međunarodni sud pravde u presudi u tužni BiH protiv Srbije i Crne Gore okvalificirao je taj zločin genocidom. I Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u posljednjoj je presudi sedmorici bivših visokih časnika vojske bosanskih Srba, izrečenoj u lipnju, potvrdio da je u Srebrenici počinjen zločin genocida. Prvooptuženi za ovaj zločin, nekadašnji zapovjednik Vojske Republike Srpske, Ratko Mladić još nije priveden pravdi.

Uhićen Mustafić

Pred početak središnje ceremonije obilježavanja 15. godišnjice srebreničkog genocida, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH uhitili su ispred Memorijalnog centra u Potočarima predsjednika Upravnog odbora Udruženja Majke Srebrenice Ibrana Mustafića.
On je prije nekoliko tjedana na pet jarbola ispred centra postavio ratne zastave Armije BiH i transparente na kojima je pisalo da je RS genocidna tvorevina. Kako je prenijela službena novinska agencija RS, Mustafić je navodno ranije najavljivao da će sa svojim istomišljenicima za danas pripremiti nešto «o čemu će se čuti i pričati».

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*