Obilježena 17. godišnjica oslobođenja Kupresa

Kuprešaci su danas prigodnim programom i odavanjem počasti poginulim braniteljima obilježili 17. obljetnicu odlobođenja svoga grada. Program obilježavanja obljetnice oslobođenja Kupresa započeo je jutros svečanim mimohodom branitelja kupreškim ulicama, predvođenih Vojnim orkestrom Oružanih snaga BiH.

U crkvi Svete Obitelji služena je sveta misa za poginule i nestale hrvatske branitelje, nakon čega su izaslanstva općinskih, županijskih i federalnih institucija vlasti te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO i HV položili vijence i zapalili svijeće na mjestima masovnih grobnica na Suhom polju i Kupreškom polju, na spomen obilježju vukovarskih branitelja te na grobištu ispred crkve Svete obitelji u Kupresu.

Portal Tomislavcity javlja da je na Kupresu boravio i predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir.

Nakon protokolarnoga dijela svečanost je nastavljena svečanom akademijom gdje su se obratili predstavnici udruga HV i HVO proisteklih iz Domovinskog rata te zapovjednici ratnih postrojbi i učesnici u oslobađanju Kupresa.

Također svoju 5. godišnjicu postojanja danas su na Kupresu svečano obilježili i Udruga Specijalne policije HR HB koja je među prvima ušla u oslobođeni grad u Domovinskom ratu.

Inače, na današnji dan 1994. godine, postrojbe Hrvatskog vijeća obrane ušle su u grad Kupres gdje su vojno-redarstvenom akcijom HVO “Zima 94” oslobođene dvije trećine kupreške općine, dok je njezin sjeverozapadni dio oslobođen godinu dana kasnije, akcijom “Maestral”.

U srijedu navečer, večer uoči obilježavanja sedamnaeste obljetnice oslobođenja Kupresa, na inicijativu članova kupreške podružinice Udruge branitelja Domovinskog rata Hrvatskog Vijeća Obrane, na temeljima sružene kupreške crkve svete Obitelji, upaljeno četrdeset svijeća poredanih u znak križa kao simbolični znak sjećanja na četrdeset kupreških heroja koji su pali u Domovinskom ratu, javlja Kupresportal.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*