Obilježena 19. godišnjicu formiranja Hrvatske vojske


Pred punim Gradskim stadionom te uz nazočnost cijelog državnog političkog i vojnog vrha, u Karlovcu je u petak poslije podne obilježena 19. obljetnica prvoga postrojavanja Hrvatske vojske u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu, Dan Oružanih snaga i Dan Hrvatske kopnene vojske.
Deset vojnih postroja s pripadnicima svih grana i rodova Oružanih snaga postrojilo se na karlovačkom travnjaku. Odjeveni u odore domaće industrije, naoružani hrvatskim jurišnim puškama i pištoljima pokazali su dio trenutnih sposobnosti hrvatske vojne sile.
»Vi ste ponos Hrvatske, vi ste sigurnost Hrvatske«, naglasio je čestitajući Dan Oružanih snaga hrvatski predsjednik Ivo Josipović.
Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić čestitao je Oružanim snagama njihov dan u ime svih saborskih zastupnica i zastupnika. »Srdačno vam čestitam vašu 19. obljetnicu, dan kada su prve postrojbe naše oružane sile pred prvim predsjednikom i vrhovnim zapovjednikom, dr. Franjom Tuđmanom ponosno istupile na zagrebačko igralište i time pokazale svoju snagu«, podsjetio je Bebić. Rekao je da su u vrhu JNA u Beogradu s omalovažavanjem i podcjenjivanjem komentirali prvo hrvatsko postrojavanje. Bebić je podsjetio da su u to vrijeme čak i neki stručnjaci zapadnih zemalja procjenjivali da se Hrvatska vojska bez barem sedam-osam godina ne može pripremiti za obranu.
Predsjednica Vlade Jadranka Kosor također je istaknula kako ni danas ne blijedi značaj prizora koji se dogodio prije 19 godina. »28. svibnja je dan koji nas puni posebnim ponosom, ponosom na našu zemlju i naše ljude«, rekla je u svom govoru premijerka Kosor.
»Ponosni smo jer smo izborili slobodu, ponosni jer ćemo slobodnu Hrvatsku ostaviti naraštajima koji će nakon nas svjedočiti o trajnom zalaganju za mir i stabilnost«. Naglašavajući važnost nacionalnog ponosa, Kosor je poručila da samo onaj koji sebe poštuje, može istinski prihvatiti i poštovati druge.
Prema njezinim riječima, Hrvatska zato danas, kao buduća članica Europske unije, pomaže i svoje susjede na njihovom putu prema euroatlantskoj zajednici demokracija.
»Sa zahvalnošću se sjećamo prvog hrvatskog predsjednika i prvog vrhovnog zapovjednika dr. Franje Tuđmana. Odajemo počast svima koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu, a u mislima smo i na one koje još uvijek tražimo, koji su na popisu zatočenih i nestalih«, istaknula je predsjednica Vlade.
Podsjetila je na istinu koju ponavlja često, a to je da bez njih da ne bi bilo slobodne, samostalne, neovisne, demokratske i europske Hrvatske.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*