Obilježena 20. godišnjica osnutka sarajevskog HVO-a

U povodu obilježavanja 20. godišnjice Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) Sarajevo – Brigade “Kralj Tvrtko” u ponedjeljak nvečer je u sarajevskom Domu Oružanih snaga BiH upriličena svečana akademija na kojoj su evocirana sjećanja na branitelje i ulogu HVO-a u odbrani glavnog grada BiH.

O značaju organiziranja HVO-a Sarajevo i ustroja Brigade Kralj Tvrtko, govorio je ratni predsjednik HVO-a i član Predsjedništva Udruge umirovljenika i demobiliziranih branitelja HVO-a Kantona Sarajevo Ivan Bagarić, podsjećajući da se radi o vojnoj formaciji utemeljenoj 29. svibnja 1992. godine u čiji su sastav ušle četiri bojne s područja grada.

Obraćajući se sudionicima akademije, Bagarić je podsjetio da je Brigada brojala više od 5.600 pripadnika od kojih su 102 položili živote odbrani napaćenog Sarajeva.

Brigada Kralj Tvrtko je, kako je kazao, sudjelovala u Pofalićkoj i bitki za Otes, te na Hrasnom brdu, Stupu i kod Elektrotehničke škole, te držala liniju u sklopu obrane Sarajeva, a početkom 1993. godine preuzima zonu odgovornosti prema Grbavici – od Vrbanje mosta do zgrade “Elektroprivrede”. Satnije iz njenog sastava bile su angažirane i u zoni odgovornosti 3. motorizirane brigade Armije RBiH na Stupu, kao i u naselju Dobrinja u zoni 4. motorizirane brigade ARBiH.

Usljed izbijanja sukoba između HVO-a i Armije BiH izvan Sarajeva, u studenom 1993. dolazi do ukidanja HVO-a u Sarajevu i preimenovanja Brigade u Hrvatsku brigadu Kralj Tvrtko u sastavu Prvog korpusa Armije BiH.

Nakon akademije za njene sudionike, među kojima su bili i predstavnici javnog i političkog života u BiH upriličeno je druženje, a, kako je najavljeno, 8. lipnja u Vilsonovom šetalištu bit će organizirano postrojavanje veterana Brigade Kralj Tvrtko.

U sklopu obilježavanja godišnjice u organizaciji Udruge umirovljenika i demobiliziranih branitelja HVO-a KS-a položeno je cvijeće i zapaljene svijeće za sve poginule branitelje pored crkve Presvjetlog Trojstva u Novom Sarajevu, te služena misa zadušnica.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*