Obilježena 20. godišnjica strijeljanja 200 Bošnjaka i Hrvata na Korićanskim stijenama

Na lokalitetu Korićanskih stijena, na planini Vlašić, danas je obilježeno 20 godina od strijeljanja oko 200 civila Bošnjaka i Hrvata, koji su izvedeni iz autobusa, postrojeni na cesti iznad provalije, te ubijeni od strane pripadnika tadašnje srpske policije u Prijedoru.

Na današnji da, 21. kolovoza 1992. godine, na zvjerski način ubijeni su logoraši iz nekadašnjeg logora Trnopolje, a neki su sami skakali u provaliju pokušavajući na taj način spasiti život od metka.

U ovom masakru 12 osoba je preživjelo strijeljanje i pad u provaliju. Na stravične zločine danas je okupljanjem na Korićanskim stijenama ukazalo nekoliko stotina građana Prijedora i Kozarca, članova obitelji stradalih.

I ove godine simbolično su spustili ruže u kanjon rijeke Lomska, provaliju u kojoj su nakon strijeljanja nestajali ubijeni civili, koji su 21. kolovoza 1992. iz Prijedora provedeni, kako se tvrdilo, u razmjenu, ali ih je tadašnja prijedorska policija izdvojila i strijeljala na Korićanskim stijenama.

Još uvijek se traže posmrtni ostaci nekih od ubijenih, a kako je rekao predstavnik nevladine organizacije “Izvor” iz Prijedora Edin Ramulić, do sada su identificirani posmrtni ostaci 124 strijeljana civila.

Za ovaj zločin do sada je optuženo 14 prijedorskih policajaca, no još nije dgovarao nitko od onih koji su naredili ubojstva.

Darko Mrđa je pred Haaškim sudom osuđen na 17 godina zatvora, a u lipnju ove godine Sud BiH je osudio Sašu Zečevića, Radoslava Kneževića i Marinka Ljepoju, bivše pripadnike interventnog voda prijedorske policije, na po 23 godine zatvora zbog zločina počinjenog na Korićanskim stijenama. Petar Čivčić i Branko Topola oslobođeni su krivice.

Sudsko vijeće proglasilo je Zečevića krivim zato što je osobno sudjelovao u strijeljanju, dok su Knežević i Ljepoja doprinijeli da se ta ubistva dogode.

“Nesporno je utvrđeno da je Zečević pucao. Nije izvan razumne sumnje dokazano da su Knežević i Ljepoja pucali. Djelovali su kao saizvršitelji”, obrazložila je tada Vesna Jasenković, predsjedavajuća Vijeća.

Trojica nepravomoćno osuđenih bili su na svim kritičnim mjestima u pratnji konvoja s bošnjačkim i hrvatskim civilima koji se 21. kolovoza 1992. kretao iz Prijedora prema Travniku, preko planine Vlašić, gdje je izdvojeno i strijeljano oko 200 vojno sposobnih muškaraca.

“Bili su na razdvajanju i ukrcavanju muškaraca, te na mjestu egzekucije. Nisu organizirali zločin i kreirali monstruozni plan. Nakon što su saznali cilj, poduzeli su radnje i doprinijeli monstruoznom zločinu”, istakla je Jasenković.

Ljepoja je proglašen krivim i za sudjelovanje u pljački civila iz konvoja.

Čivčić, bivši pripadnik interventnog voda prijedorske policije, a Topola, bivši stražar u logoru Trnoplje (općina Prijedor), prema obrazloženju presude, oslobođeni su jer Tužiteljstvo BiH nije izvan razumne sumnje dokazalo da su počinili djela koja su im stavljena na teret.

Jasenković je napomenula da su nadležni u Centru službi bezbjednosti (CSB) Banja Luka znali za zločin istog dana.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*