Obilježena 20. godišnjica uspostave logora Trnopolje

Oko pet stotina bivših logoraša i članova obitelji ubijenih povodom 20. godišnjice uspostave logora Trnopolje posjetilo je mjesto jednog od najmasovnijih stradanja prijedorskih Bošnjaka i Hrvata u minulom ratu u BiH, javlja Radio-televizija Unsko sanskog kantona.

Krizni štab općine Prijedor formirao je 26. svibnja 1992. logor Trnopolje, kroz koji je prošlo više tisuća zatvorenika, uglavnom starijih muškaraca, žena i djece. Logor su čuvali naoružani stražari, a njime je upravljao Slobodan Kuruzović.

U okviru logora formiran je dječiji logor kroz koji su prošli mnogi prijedorski mališani, među kojima je bilo i beba, od kojih su neke u njemu i rođene.

Haaški sud utvrdio je da je ovo bio i logor u kojem su vršena silovanja žena i djevojaka, pa čak i djevojčica.

Nema točnih podataka o tome koliko je ubijeno logoraša (pretpostavke se kreću u broju većem od 300 ljudi), ali je izvjesno da je iz logora 21. avgusta 1992. godine izvedeno njih oko 200, koji su likvidirani na Korićanskim stijenama na Vlašiću.

U presudi Haaškog suda Milomiru Stakiću navodi se podatak da je kroz logor Trnopolje prošlo 23.000 ljud1, što ga čini najmasovnijim logorom za civile nakon Drugog svjetskog rata.

Zbog nedostatka hrane i loših sanitarnih uvjeta u logoru, većina zatvorenika, prema nekim procjenama čak 95 posto, patila je od dizenterije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*