Obilježena 20. obljetnica osnutka brigade HVO-a “Rama”

U organizaciji Koordinacije udruga proizišlih iz Domovinskog rata općine Prozor-Rama, u utorak 8. svibnja svečano je obilježena dvadeseta obljetnica formiranja brigade HVO-a “Rama”. Obilježavanje obljetnice započelo je Euharistijskim slavljem u župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova u Prozoru u 11 sati.

Svetu misu za sve poginule, preminule i sve one pripadnike brigade koji su tjelesno ili duševno ranjeni, uz koncelebraciju župnika župe Uzdol vlč. Miljenka Džalte, župnika župe Gračac fra Jure Perića i pastoralnog suradnika u župi Prozor vlč. Josipa Jelića, predslavio je i pod njom propovijedao preč. Franjo Ivandić, župnik župe Prozor i dekan ramskog dekanata.

Na trgu dr. Josipa Stadlera upriličen je prigodni program u izvedbi vojnog orkestra OS BiH i članica mažoret kluba “Uskopljanke”, a potom je izvršen postroj zastava i organiziran mimohod sudionika. Svečana povorka od trga dr. Josipa Stadlera uputila se ulicom kralja Tomislava do spomen križa gdje su predstavnici više izaslanstava položili svijeće i zapalili svijeće. Blagoslov križa i opijelo za poginule i preminule branitelje predvodio je preč Ivandić.

U Domu kulture, nakon polaganja vijenaca i molitve, upriličen je prigodni program. Poslije uvodnog govora, voditeljice programa gđe Ane Burić, djelatnice Radio Rame, otpjevana je himna hrvatskog naroda “Lijepa naša”, a minutom šutnje odata je počast poginulim braniteljima. U nastavku programa nazočnima su se obratio Miroslav Dolić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Prozor-Rama, zatim Pero Kovačević, predstavnik Općine Prozor-Rama i brigadir OS BiH te Ilija Petrović, predstavnik zamjenice ministra Obrane BiH, koji je imao i stručno predavanje o brigadi HVO-a “Rama”.

U glazbenom dijelu programa nastupile su članice klape “Diva” i pjevačke skupine “Čuvarice” HKUD “Rama” pod vodstvom mr. Biljane Glibo. Službeni dio programa završen je prikazivanjem kraćeg dokumentarnog filma o ramskoj brigadi, nakon čega je u predvorju Doma kulture upriličeno zajedničko druženje i prigodni domjenak za vrijeme kojega su nazočni imali priliku pogledati ratne fotografije. [kta/m.r.]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*