Obilježena 21. godišnjica hrvatskih Oružanih snaga

Svečanom akademijom u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu je obilježena je 21. godišnjica osnutka Oružanih snaga. Uz sadašnju vlast došli su gotovo svi bivši ministri, premijeri, načelnici Stožera, zapovjednici, ali i oni poput Mladena Bajića, zbog čijih istraga mnogi loše spavaju.

U prigodnom obraćanju nazočnima, predsjednik Josipović je naglasio da OSRH, kao vojska koja je oslobodila Hrvatsku, u našem društvu uživaju poseban status. “Upravo zbog tog statusa, od OSRH se i danas očekuje jako puno”, rekao je Josipović.

Tijekom dana, u povodu obilježavanje Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana Hrvatske kopnene vojske položeni su vijenci na zagrebačkom Gradskom groblju “Mirogoj” nakon čega je u crkvi Svete Mati Sobode na Jarunu služena sveta misa zadušnica za stradale u Domovinskom ratu.

Izaslanstvo MORH-a i OSRH, na čelu sa ministrom obrane Antom Kotromanovićem i načelnikom GS OSRH generalom pukovnikom Dragom Lovrićem, položilo je vijence na grobove ratnog ministra obrane Gojka Šuška i ratnog načelnika GS OSRH stožernog generala Zvonimira Červenka te zapovjednika ZNG-a generala zbora Imre Agotića. Također, vijenac je položen i na grobu stožernog generala Janka Bobetka u Sisku.
U spomen parku kod spomenika “Glas hrvatske žrtve- Zid boli”, ispred Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, na grob prvog predsjednika RH Franje Tuđmana, na zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata i grobnicu narodnih heroja vijence je položilo zajedničko izaslanstvo u kojem su bili Predsjednik RH Ivo Josipović, Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem, Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović, ministri obrane i branitelja Ante Kotromanović i Predrag Matić i drugi državni dužnosnici. Vijence je položilo i izaslanstvo OSRH na čelu sa načelnikom GS OSRH generalom pukovnikom Dragom Lovrićem, te izaslanstva Grada Zagreba, Ravnateljstva policije i Udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Povodom obilježavanja Dana OS RH i Dana HKoV-a, u ckvi Sveta Mati Slobode na Jarunu služena je Sveta misa zadušnica za stradale u Domovinskom ratu, kojoj je nazočio izaslanik predsjednika RH general pukovnik Drago Lovrić i ministar obrane Ante Kotromanović. U koncelebraciji s vojnim i policijskim kapelanima te drugim svečenicima, misu je predslavio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac koji je svim pripadnicima OS RH čestitao njihov dan te pozvao da se molimo Blaženoj Djevici Mariji da svojim zagovorom čuva sve pripadnike Oružanih snaga i domovinu Hrvatsku. Uz pripadnike oružanih snaga na misi su bili i potpredsjednici sabora Jadranka Kosor i Vladimir Šeks, predstavnici Ministarstva branitelja i Ministarstva unutarnjih poslova.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*