Obilježena 21. godišnjica stradanja Vukovara, u Koloni sjećanja 60.000 ljudi

Kolonom sjećanja, u kojoj je ove godine bilo čak 60.000 ljude, u Vukovaru je obilježena 21. obljetnica stradanja toga grada.

Posebnom ozračju i rekordnom broju sudionika u Koloni sjećanja ove je godine doprinijelo oslobođenje hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača.

Kolona je bila dostojanstvena, generala su svi pozdravljali, a djeca se s njim fotografirala. Na pitanje od kud mu takva mirnoća, s obzirom na to da su svi su njega euforični, Markač je odgovorio: “Kad ste toliko godina zatvoreni, a znate da ste nevini, onda nekako pronađete i neki mir.”

 

Prigodan program počeo je okupljanjem u dvorištu vukovarske bolnice. Nakon komemorativnog programa sudionici obilježavanja pošli su, predvođeni hrvatskim ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata grada Vukovara i ostalim braniteljima grada, u Koloni sjećanja gradskim ulicama do Memorijalnog groblja.

“Opet smo zajedno ovdje da se sjetimo stradanja Vukovara, da se sjetimo nevinih žrtava i da svojoj djeci obećamo da se nikada ništa slično neće ponoviti” , izjavio je u koloni predsjednik Ivo Josipović. Predsjednik Sabora Josip Leko kazao je kako značenje Vukovara za povijest nije moguće sažeti u jednoj izjavi. Dodao je kako unatoč svemu  “Vukovar i Hrvatska moraju gledati u budućnost” .

” Uvijek se miješaju osjećaji tuge i ponosa, a katkad i bijesa” , rekao je premijer Zoran Milanović. Dodao je kako još ostaje rješavanje pitanje nestalih osoba u Vukovaru te da za njihove obitelji rat još nije završio.
Počast poginulima u obrani Vukovara 1991. godine polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odali su predsjednik Republike te izaslanstva Hrvatskog sabora, predvođenog predsjednikom Josipom Lekom, i Vlade. Vijence su položila i svijeće zapalila i izaslanstva Glavnog stožera Oružanih snaga RH, Ravnateljstva policije, 204. vukovarske brigade, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, grada Vukovara, gradova Dubrovnika, Sinja, Šibenika, Trogira i Zagreba, Vukovarsko-srijemske županije te ostalih hrvatskih županija.

Molitvu za ubijene i nestale branitelje i civile u obrani Vukovara molio je đakovački i osječki nadbiskup mons.Marin Srakić. Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovaru, pred više tisuća hodočasnika – sudionika Kolone sjećanja, apostolski nuncij u Hrvatskoj Alessandro D’Errico je predvodeći misu za poginule i nestale branitelje i civile grada Vukovara molio da rata više ne bude i da jača povjerenje među narodima.

Nadbiskup D’Errico istaknuo je da ga u molitvi vode dvije misli, žalosno sjećanje na vukovarsku tragediju, koju je ljudskom logikom teško shvatiti i opravdati, te misao prema budućnosti i odnosima koje treba izgrađivati u svjetlu novoga političkog konteksta. Podsjetivši da su na misi nazočni političari, vojni dužnosnici, diplomati i druga izaslanstva, pozvao je da se moli za njih kao i za sve ljude dobre volje koji se zalažu za mir i napredak kako Hrvatske tako i susjednih naroda.

Biskup bjelovarsko-križevački Vjekoslav Huzjak je u propovijedi istaknuo da je ” danas Hrvatska u Vukovaru i još više danas je Vukovar u srcu Hrvatske”  te je posebno pozdravio hrvatske branitelje i podsjetio na oslobađanje generala Ante Gotovine i Mladena Markača.

“Nije narod srpski taj koji je u Vukovaru ubio ljude, nego politika i zato svakom čovjeku, bez obzira na narodnost, koji je u Hrvatskoj svaka čast ako Hrvatsku ljubi i voli, ako je za Hrvatsku spreman dati sebe i svoj život, ono najljepše što ima” , poručio je biskup bjelovarsko-križevački.

Biskup Huzjak kritički se osvrnuo na najnovije odredbe vezane za nastavni program.

“Čvrsto sam uvjeren da hrvatski branitelji nisu s krunicom o vratu stavljali na kocku život za hrvatsku domovinu u kojoj se neće poštivati vjerska sloboda i ljudska prava, među kojima i pravo roditelja na odgoj i obrazovanje svoje djece u skladu s uvjerenjima i vrednotama koje njeguju u svome životu. Pozivam roditelje da se bez straha bore za svoja neotuđiva prava jer nam o tome ovisi budućnost naših obitelji i društva u cjelini” , rekao je biskup Huzjak.

U organizaciji Udruge ratnika Hrvatskog obrambenog rata, na Bogdanovačkoj cesti, kod budućeg Doma ratnika, bit će otkriven spomenik “Otac i sin” u spomen na vukovarske branitelje Petra Kačića, poginulog u obrani Sajmišta, i njegova sina Igora Kačića, ubijenog na Ovčari.

Projektom “Svjetlosna rijeka sjećanja”, autora Željka Kovačića, u sklopu kojega će se u Dunav kod dvorca Eltz pustiti upaljeni lampioni, odat će se počast nestalim braniteljima i civilima Vukovara čija sudbina još nije rasvijetljena.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*