Obilježena obljetnica masakra na tuzlanskoj Kapiji

Povodom obilježavanja 16 godina od masakra na tuzlanskoj Kapiji, najtežeg ratnog zločina nad civilnim stanovništvom Tuzle, danas je na Kapiji održana komemoracija u znak sjećanja na tragediju i stradanje svih civilnih žrtava rata u Tuzli, prenosi agencija Onasa.

Komemoraciji je uz članove obitelji stradalih, prisustvovao član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predstavnici Općine Tuzla i Tuzlanskog kantona, predstavnici nevladinog sektora, kao i brojni Tuzlaci koji su polaganjem cvijeća i vijenaca na Kapiji odali počast nastradaloj tuzlanskoj mladosti.

– Na laži da masakr nije počinjen ne treba se osvrtati. Ovo je mjesto strahovitog i namjernog zločina, jer oni koji su ispalili takvu vrstu granate znali su što žele s njom postići i nažalost postigli su. Sedamdeset jedno mlado biće u Tuzli je ubijeno. Mi koji smo takve stvari proživljavali u Sarajevu, vrlo dobro znamo kako su se Tuzlaci tada osjećali. Imamo dug prema mladosti Tuzle i BiH da im osiguramo jednu budućnost u kojoj se nikad nikom ovakve stvari neće ponoviti, a to znači da im moramo stvoriti snažnu državu, snažno uvezanu u području i Europi, državu koja će onemogućiti ovakve stvari, a omogućiti bolji život i sigurniju budućnost, kazao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

“BiH mora pronaći osmoricu odgovornih koji su još u bijegu i pokazati im pravdu. Dok smo mi živi, dok su oni živi, nek` se ne nadaju ničem drugom nego kazni”, kazao je Izetbegović.

“Nama je svaki dan 25. svibnja, ali ipak današnji dan je poseban, posebno povrijedi čovjeka i probudi rane. Ta rana zauvijek stoji na srcu i nikad neće zacijelit”, kazala je Bahra Hasanović, majka Senada Hasanovića čiji je život prekinut kobnog 25. svibnja.

Ona je dodala da je nezadovoljna visinom kazne koja je određena Novaku Đukiću, kao i što još uvijek nisu procesuirani i drugi ratni zločinci odgovorni za stradanje tuzlanske mladosti.

U Tuzli je 25. svibnja 1995. godine granatom ispaljenom s položaja Vojske Republike Srpske sa Ozrena u 20.55 sati, ubijena 71 osoba, a ranjeno njih 124. Prosječna dob ubijenih i ranjenih je 23 godine.

Novak Đukić, nekadašnji komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske, u lipnju 2009. pred prvostupanjskim sudom osuđen je na 25 godina zatvora, jer je 25. svibnja 1995. zapovjedio granatiranje Tuzle.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*