Obilježene 19. godišnjica zločina nad civilima u Grabovici

Devenaesta godišnjica masakra koji je počinjen nad hrvatskim civilima u mjestu Grabovica sjeverno od Mostara obilježena je uz pozive da se rasvijetli jedan od najtežih zločina počinjenih u proteklom ratu u BiH.

Brojna izaslanstva, među kojima je bio i predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović, položila su cvijeće i upalile svijeće ispred središnjeg spomen obilježja u Grabovici gdje su u noći na 9. rujna 1993. pripadnici Armije BiH pobili 33 hrvatska civila. Svetu misu predvodio je župnik don Ivan Zovko koji je pozvao vjernike na oprost, ali i da ne zaborave na svoje bližnje, žrtve protekloga rata.

Obilježavanje 19. godišnjice likvidacije hrvatskih civila izvedene u sklopu akcije Armije BiH naziva Neretva 93 kojoj je cilj osvajanje Hercegovine organizirala je Udruga hrvatskih stradalnika Grabovica. Za tijelima 19 hrvatskih žrtava još se traga. Najmlađa žrtva Mladenka Zadro imala je četiri, a najstariji Marko Marić 87 godine.

Za zločin u Grabovici do sada su na domaćim sudovima osuđena dvojica bivših pripadnika Armije BiH. Enesa Šakraka je Županijski sud u Sarajevu osudio na 10 godina zbog ubojstva Ljubice i Mladenke Zadro, a Mustafu Hotu na 9 godina zbog ubojstva Pere i Dragice Marić.

Županijski sud u Mostaru nepravomoćno je osudio trojicu bivših pripadnika Armije BiH zbog ubojstva troje članova obitelji Zadro Ivana, Matije i Mladena. Za zločin u Grabovici sudilo se bivšem ratnom načelnu Glavnog stožera Armije BiH, generalu Armije BiH Seferu Haliloviću, no Haški sud oslobodio ga je optužbi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*