Obitelj će Ratka Mladića proglasiti mrtvim?!

Obitelj haaškog optuženika Ratka Mladića završava dogovore s odvjetnicima koji će do kraja mjeseca sudu u Beogradu podnijeti zahtjev da se Mladića proglasi mrtvim, pišu beogradske “Večernje novosti”.

Odvjetnik Mladićeve obitelji Miloš Šaljić u izjavi za “Novosti” pojašnjava da se procedura za proglašenje nestale osobe umrlom pokreće na inicijativu onoga tko ima neki pravni interes. U ovom slučaju to je Mladićeva obitelj koja će, kako je rekao, “povući ovaj potez ne samo zbog imovine i zamrznute mirovine, nego i zbog svakodnevnih proganjanja kojima je izložena”.

Šaljić dodaje da se prema zakonu o izvanparničnom postupku preko suda može pokrenuti ova procedura ako je nestali stariji od 70 godina i ako o njemu nema pouzdanih podataka više od pet godina. U tom slučaju nije potrebno ništa dokazivati, procedura je vrlo jednostavna. Međutim, budući Mladić ima 68 godina, potrebno je dokazati da postoje okolnosti koje utvrđuju da je general mrtav. Ili, pravnim jezikom rečeno, “da je nestao pod takvim okolnostima zbog kojih je vjerojatno da više nije u životu”.

“U krivičnom postupku (‘postupak jatacima’) mogli smo čuti da ga je netko posljednji put vidio prije sedam godina. Bio je to njegov kuhar iz RS, koji ga je vidio u veljači 2003. godine, dok je bio u vojnim objektima u Stragarima i na Divčibarama. Od tada do danas nitko ga nije vidio, sve su bile samo spekulacije rekla-kazala. S obzirom na to da je prošlo sedam godina, i s obzirom na uvjete pod kojima bi mogao inače živjeti – u zemunicama, na planinama i u pećinama – i još imajući u vidu njegovo zdravstveno stanje koje je bilo narušeno još pre 10 godina, objektivno se nameće zaključak da čovjek više nije živ”, izjavio je Šaljić te dodaje: “Ako ga za sedam godina nitko nije mogao locirati ni da dobiti bilo kakav podatak o njegovom postojanju, ne vidim na osnovu čega službeni državni organi vjeruju da je general živ. I što će biti nakon 30 godina? Hoće li ga i onda tražiti?”

No, Rasim Ljajić, predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju sa Haaškim tribunalom, kaže za “Novosti” da je takav zahtev obitelji “ruganje državi” i da ni na koji način ne bi mogao utjecati na nastavak potrage za haškim optuženikom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*