Obitelj marić iz Mostara čuva božićnu čaroliju od zaborava

U mostarskoj porodici Marić, koja živi u mostarskom naselju Cim, Božić se slavi na poseban starinski i tradicionalni način. Stari običaji koji su oduvijek davali dozu čarolije Božiću još uvijek su u dobroj mjeri sačuvani zahvaljujući domaćici 81-godišnjoj Danici Marić.

bozic-danica-maric

Ona ne da zaboravu ni novom vremenu da sa sobom odnesu najveće i najljepše vrijednosti koje ovaj blagdan čine radosnijim od ostalih.

Pšenica u bukari

Poznato je da su jaslice pravi simbol Božića, a Danica ih već deset godina pravi drugačije od svih ostalih, baš onako kako su izvorno izgledale.

– Zna se da se Isus nije rodio na daskama, već na slamici u pojati i ja ih pravim da liče na originalne, samo u minijaturnom obliku. Najprije sagradim konstrukciju, od kamena, drveta i žice, a unutra slažem slamicu. Pravim ih na desetke, neke poklanjam komšijama, crkvama i etno-selima, a neke i prodam. Jedne koštaju 100 KM – ispričala nam je Danica, koja nas je s rodicom Jasnom Rajić, uoči Badnje večeri, primila u svoj dom, posebno uređen pred najdraži blagdan.

Okitila je jelku, poredala oko nje pšenicu koju je posadila na Svetu Luciju, te pripremila kolače i ostalu hranu koju će poslužiti najdražima na božićni ručak. Prije se, ispričala nam je, pšenica nije sijala već bi se stavila u zdjelu koja se zvala bukara.

Specijalni jelovnik

U nju bi se ubacile tri svijeće, a između njih jabuka i to bi se stavljalo na stol pred božićni ručak. Nekada su se žene, kaže, takmičile kojoj će pšenica biti ljepša. Prije polaska na Badnju večer cure su se prije, kazala je, spremale na poseban način. Nije tad bilo cipela, ni šivenih haljina već su se plele haljine klajne, za koje se birala najbolja vuna.

– U stara vremena za ručak bi se pravili uštipci, kolači šape, vino bi se donijelo iz Brotnja, te bi se klalo janje i sušio pršut, pravio sir iz mijeha. Nezaobilazan je bio slatki kruh milibrod koji se i dan dana spravi specijalno za Božić. Sada je sve bogatije, prave se razne vrste kolača, sarma, pite, kalja, pečenje, teleće meso, rakija… Sve će to biti servirano na moj božićni ručak – ispričala je Danica.

Ljubavi se rađale na Stipanjdan

Stipanjdan, drugi dan Božića, na području Mostara, naročito u selima, također je bio poseban dan. Tada bi, sjećaju se Danica i Jasna, organizirao dernek, na kojem bi se skupljali momci i cure. Na tim dernecima, kažu, rađale su se brojne ljubavi.

– Djevojka bi momku koji joj se sviđa, po nekom slala okićenu jabuku, na čaši, prekrivanu maramicom. Ako se i ona njemu sviđa vratio bi joj jabuku s parama. Tu su nicale ljubavi, ali bilo je i odbijenih – kaže Danica.

Izvor: Dnevni avaz

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*