Objavljen DVD “Hrvati na markama svijeta”

hrvati-na-markama Povodom Dana grada Splita i Svetog Duje, splitski ured Hrvatske matice iseljenika ove godine je priredio DVD „Hrvati na markama svijeta“, u suradnji s filatelistom Pjerom Baranovićem i hrvatskim iseljenicima, objavila je Hrvatska matica iseljenika na svojim web stranicama.
DVD je podijeljen na više dijelova u kojima su predstavljeni Hrvati iz područja znanosti, umjetnosti, politike, športa, glazbe, a nama su svakako najznačajniji naši iseljenici. Na sam vrh treba staviti poštansku marku Argentine, posvećenu utemeljitelju daktiloskopije, Ivanu Vučetiću. U drugoj zemlji Južne Amerike, Boliviji, objavljena je marka Simonu Martiniću, utemeljitelju filatelije u toj zemlji. Francisco Orlic Bolmarcich dobio je marku Kostarike, jer je kao predsjednik te države pomogao njen razvoj 60-ih godina prošloga stoljeća, a bio je i organizator povijesnog susreta latinoameričkih predsjednika s Johnom Kennedyjem.
Tu je i legendarni igrač baseballa Roger Maris (podrijetlom Maras iz Senja), kojemu su marku posvetile Sjedinjene Američke Države. On je potukao rekord igrača Babe Rutha, kada je 1961. godine postigao 61 ”home run”.
Pošta Čilea posvetila je marku Spomeniku hrvatskom iseljeniku u Punta Arenasu, a austrijska Hrvatskom kulturnom društvu u Gradišću.
Da bi DVD bio zanimljiv široj, a ne samo filatelističkoj publici, dodane su i fotografije vezane za određene ličnosti. Sve je popraćeno glazbom.
Ove tema bila je već obrađena, u skromnijem obliku, 2003. godine povodom 50. obljetnice osnutka splitske Matice, a kako je pobudila zanimanje iseljenika, oni su je s vremenom punili novim materijalima.
DVD je predstavljen splitskoj publici 3. svibnja u Gradskoj knjižnici Marka Marulića. Na predstavljanju je, uz autore, govorila u ime grada Ivana Vidjak Bjedov, predstojnica Ureda gradonačelnika.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*