Objavljen popis poreznih dužnika u Hrvatskoj: U medijima prozvan “stup srama”

Porezna uprava hrvatskog Ministarstva financija objavila je danas popis pravnih osoba, obrtnika i građana, čiji su porezni dugovi državi stariji od 90 dana, a na kojem se nalazi više od 102 tisuće poreznih dužnika.

Na listi poduzeća na prvom se mjestu nalazi zagrebačka tvrtka Tempo, s ukupnim poreznim dugom od 292 milijuna kuna, pri čemu je dug na osnovu PDV-a dosegnuo 104 milijuna, a dug na osnovu doprinosa za obvezna osiguranja oko 184 milijuna kuna.

Slijedi Hrvatska radiotelevizija s dugom od 222 milijuna kuna, pri čemu je dug na osnovu PDV-a dosegnuo 265 milijuna kuna, a na osnovu poreza na dobit 7,7 milijuna. No, HRT je preplatio porez i prirez na dohodak, kao i doprinose za obvezna osiguranja za ukupno oko 50 milijuna kuna.

Na trećem mjestu najvećih dužnika je zagrebačka Pan – papirna industrija u stečaju, s dugom od gotovo 143 milijuna kuna.

S dugom većim od 100 milijuna kuna slijede zagrebačka građevinska grupa Industrogradnja i varaždinski tekstilni proizvođač Varteks.

Na popisu pravnih osoba koje državi pojedinačno duguju više od 300.000 kuna poreza i doprinosa nalazi se ukupno 7.124 poduzeća, koji prema neslužbenim, ranijim najavama ukupno duguju više od 15 milijardi kuna.

Na popisu fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost (obrtnici), a koji državi duguju više od 100.000 kuna nalazi se 13.066 osoba. Prema neslužbenim informacijama, njihov ukupni dug doseže 4,4 milijarde kuna, a na prvom je mjestu te liste nalazi se Mirko Rapaić iz Šibensko-kninske županije, s ukupnim poreznim dugom od 41,5 milijuna kuna.

Na popisu građana koji državi duguju više od 15.000 kuna poreza nalazi se 82.180 osoba. Prema neslužbenim informacijama, njihov ukupni porezni dug doseže oko 10 milijardi kuna.

Na toj listi prevodi Zvonimir Staničić iz Bjelovarsko-bilogorske županije, s ukupnim dugom od 61 milijun kuna, a još osam dužnika ima ukupni porezni dug veći od 10 milijuna kuna.

Objava ovog popisa omogućena je izmjenama Općeg poreznog zakona, a kojima je regulirana i iznimka od obveze čuvanja porezne tajne.

Popis ne sadržava podatke o dugovima poreznih obveznika kojima je odobrena odgoda, obročno plaćanje ili reprogram poreznog duga.

Najavljujući prošli tjedan objavu liste poreznih dužnika, hrvatski ministar financija Slavko Linić je kazao kako Vlada ima odgovornost prema svim građanima koji redovito plaćaju poreze i koji su uredni te kako se želi napraviti vrlo jasna razliku između urednih i neurednih obveznika. (F)

2 Comments

  1. Lista ne znači ništa,lista je bila i prije ali nije bila objavljena,največi dužnici državi tj. poreza su firme,tvornice i sl. da ne odugovlačim,država je dužna sama sebi,zašto se porez nije plačao,zatim je to ispalo tako da nemate od koga naplatiti jer su propali,narod je dužan jer je ostao bez posla(jedno vuče drugo),i opet bi narod trebao ispaštati.Nisam idiot,niti mi je cilj da se desi jedna Sirija i sl. ali nije za ne razmisliti.Seljaci,radnici,branitelji-pa zar vladfa misli da je nedodirljiva,a kada se desi, onda je kasno.Ujedno svi ti radnici,seljaci itd. su isto bili branitelji.Ova profi vojska koju RH ima danas nema iskustva,a nebi ni išli na narod,a i policija,ja sam bio cijeli rat plus još nekih 8g. branitelj i profesionalni vojnik,i mi nismo pucali gumene metke i čorke.Ovo što pišem,je samo moje javno razmišljanje.U RH nije nikakva demokracija,niti socijalizam,komunizam,fašizam,nacizam,u RH je idiotizam a vode moju domovinu neki čudni ljudi,kradu narod pa sami sebe.Radimir Čačić je trebao po zakonu dobiti minimalno 3g. zatvora,ali pošto se radi o saobračajki odslužio bi kaznu u poluotvorenoj kaznionici tipa Turopolje,Lipovica i sl.Glavno da ste zatvorili naše Generale.Ma nema svrhe pisati,vjerujem kada se DESI NAROD,hebi ga-pozdravite Sadama Huseina i škvadru,a i Tito je tamo ako ga Sotona nije izbacio iz pakla,da mu ne radi probleme!!!!!!

  2. HRVATSKA GUBI NOVAC,

    Jedan način kako Hrvatska gubi novac je naplata prekršaja uslijed prebrze vožnje na hrvatskim cestama.Svi vozači domači ili strani plačaju istu cijenu za isti prekršaj po hrvatskim zakonskim tarifama.Tu je gdje hrvatska gubi velike sume novca.U stranim zemljama su tarife za prekršaje nekoliko puta veče.Mislim da bi hrvatska policija trebala imati cjenik kazni onih zemalja iz kojih vozač prekršitelj dolazi.Njemac bi platio kaznu za prekršaj prebrze vožnje za svaki kilometar kao u njemačkoj po njemačkom cjeniku,francuz kao u francuskoj a švicarac kao u švicarskoj.Trebaju se strani vozači osječati ugodno kao kod svoje kuče ali i odgovorni.U slučaju da je u nekoj zemlji kazna za prekršaj niža od hrvatske,tada se plača normalno po hrvatskom cjeniku.Kazna za prebrzu vožnju treba uključit i sudski trošak.Ako prekršitelj odluči da neide na sud več hoče da plati odbija mu se od cijene prekršaja sudski trošak.Trebala bi se primit i VIZA ili MASTER CARD.Policiski oficir bi trebao imat OVLAŠTENJA DISKRECIJE da prekršitelju skine par kilometara od kazne ako vidi da je vozač sirotinja ali ne ako vozi sirotinjski FERARI,LAMBURGINI ILI NEKI SIROTINJSKI ROIC ROICE.Ukanadi tko vozi više od 50km preko granice kazna je bjednih $10,000(deset tisuča dollara).Dok ne platiš zadržavaju auto te radi ovako teškog prekršaja gubi se vozačka dozvola.Ako nemaš platit odlaze kola na BUBANJ(PRODAJA)ili prdekana.Ugrožavanje života ljudi u saobračaju je teško kriminalno djelo.Saobračajna nesreča se može dogodit svima nama te netreba prozivat ljude kojima se to dogodi jel to nije namjerno,takav vozač je več i sam unesrečen.Namjerno je kad vozač vozi 180km ili 240km po dalmatini a novinarski idioti ga veličaju.Policiski oficir bi trebao imat 2 telefona u kolima.Jedan da pruži prekršitelju na čijoj če se liniji javit prevoditelj te objasnit strancu na njegovom jeziku prekršaj te prevest policiskom oficiru šta stranac ima da kaže u svoju obranu.Tako se puni državni buđet na civiliziran način.Oficir bi trebao biti akademski školovana osoba s znanjem stranih jezika.Teorija za vozačku dozvolu bi trebala biti predmet u osmoljetkama.To bi spasilo mnoge živote.
    Pozdrav,Branko

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*