Objavljen (službeni) registar hrvatskih branitelja

Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata od danas je dostupan javnosti na internetskoj adresi https://registar.branitelji.hr/. Ministar branitelja Predrag Matić na prigodnoj svečanosti u Muzeju suvremene umjetnosti istaknuo je da je riječ o najčasnijem popisu u hrvatskoj povijesti te da su imena koja čine Registar u samom temelju Hrvatske.

Matić je naglasio da je objavom popisa Vlada braniteljima osigurala neizbrisivo mjesto u povijesti. Još jednom je odbio tumačenja da je Ministarstvo trebalo objaviti imena onih koji su nezakonito stekli status branitelja i prava iz tog statusa, poručivši da će se time baviti pravosuđe i policija.

Naglasio je da se Ministarstvo kod objave konzultiralo s Agencijom za zaštitu osobnih podataka i sigurnosnim službama te da od Registra braniteljima ne prijeti nikakva opasnost.

Objavom registra javnosti su u elektroničkom obliku postali dostupni ime i prezime branitelja, ime jednog roditelja, godina i mjesto rođenja, ukupan broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru prikazana po broju dana i pripadnost MUP-u, odnosno MORH-u.

U posebnom dijelu Registra, koji se objavljuje samo uz pisani pristanak branitelja, bit će naziv postrojbe kojoj je branitelj pripadao i razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu, a pomoćni podaci iz Registra služit će za tehničku podršku i razmjenu podataka s drugim tijelima i pravnim osobama.

Objavu Registra omogućio je Sabor, koji je nedavno većinom glasova izmijenio Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji.

Svečanosti su prisustvovali predsjednik Ivo Josipović i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, ministar obrane Ante Kotromanović, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić te mnogi drugi visoki državni dužnosnici. [HRT]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*