Objavljen zbornik "Rama – nekoć i danas"

Zbornik radova “Rama – nekoć i danas”, s istoimenog međunarodnog znanstvenog skupa koji je održan 18. i 19. lipnja prošle godine u Prozoru, objavljen je u nakladi Matice hrvatske Prozor – Rama.

Riječ je o prvoj znanstvenoj publikaciji koja na 623 strane cjelovito obrađuje Ramu i ramski kraj.

Glavni urednik ovog zbornika Josip Grubeša u predgovoru ističe da Zbornik donosi 26 radova podijeljenih u dvije tematske cjeline i to kulturno-povijesni kontekst te društveno-gospodarske perspektive.

“Naznačenim se tematikama pristupa s različitih motrišta i s različitim znanstvenim metodama, što kao rezultat ima mnoštvo novih spoznaja i originalnih mišljenja. Stoga se opravdano može reći da smo dobili vrijednu publikaciju čiji će sadržaj postati nezaobilazna literatura za svako buduće upoznavanje i proučavanje Rame i ramskog kraja”, ocijenio je Grubeša.

Na međunarodnom znanstvenom skupu u Prozoru sudjelovali su ugledni znanstvenici, među kojima mr. sc. Radoslav Dodig, prof. Ivan Sivrić, prof. dr. sc. Antun Lučić, dr. sc. Pavao Knezović, prof. dr. sc. Marko Dragić, prof. dr. sc. Zoran Tomić, prof. dr. sc. Besim Spahić, prof. Šimun Novaković, prof. dr. sc. Jozo Džambo, prof. dr. sc. Ivan Markešić, prof. Marica Popić – Filipović i drugi. Njihovi, kao i radovi ostalih izlagača uvršteni u zbornik, obrađuju zemljopisne značajke ramskoga kraja, povijest Rame, kulturno naslijeđe Rame, te društveno-gospodarske perspektive ramskoga kraja.

U Zborniku se obrađuje podrijetlo horonima Rama, Rama u apostolskim izvješćima, prisilno poturčivanje katoličkih djevojaka u BiH u prvoj polovici 18. stoljeća, zatim legenda o Divi Grabovčevoj, te djelovanje fra Jeronima Filipovića iz Rame. Također, u radovima se govori o Rami u 19. stoljeću u riječi i slici češkoga muzikologa i umjetnika Ludvika Kube, o uspomenama o Rami i ramskom franjevačkom samostanu, kao i o promjenama religijskog zemljovida tijekom povijesti. Zbornik donosi i radove o etno-filološkoj prinosima ramskoj crkveno-pučkoj tradicijskoj kulturi, o osnovnim tekstilnim rukotvorinama Hrvata u Rami, a dotiče se i političkih perspektiva Rame u 21. stoljeću, te kulturno-povijesnog prinosa uzdolskoga kraja ramskoj baštini.

Zbornik donosi i pregled arhivskog gradiva o brigadi HVO-a Rama. U dijelu Zbornika posvećenom društveno-gospodarskoj perspektivi, objavljeni su znanstveni radovi koji obrađuju koncepcije razvoja Rame, imidž Rame te gospodarske potencijale Rame.

Organizator Međunarodnoga znanstvenog skupa “Rama – nekoć i danas” bila je Matica hrvatska Prozor – Rama, a suorganizatori Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu te Institut za latinitet Sveučilišta u Mostaru.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*