Objavljena fotografija i identitet počinitelja pokolja u Norveškoj

Norveška televizija objavila je identitet i fotografiju 32-godišnjeg Andersa Behringa Breivika, počinitelja jučerašnjeg pokolja u kampu socijaldemokratske mladeži na otoku Utoyi pored Osla.

Ondje je, prema posljednjim policijskim podacima, ubio najmanje 84 osobe. Svjedoci su izjavili da se napadač, kojega je policija identificirala kao Norvežanina, kretao velikom brzinom po malom, šumovitom otoku i nasumce pucao na preplašene ljude.

Breivik, prema podacima tamošnje televizije, pripada desnim ekstremističkim skupinama i ima registrirano automatsko oružje i pištolj.

Policija je priopćila da nisu jasni njegovi motivi napada iako njegove izjave na internetu navode na mišljenje da je neprijateljski raspoložen prema islamu.

Uhićeni muškarac je i glavni osumnjičenik za bombaški napad u središtu Osla u kojem je ubijeno sedam osoba i sumnja se da je iz glavnoga grada otišao u kamp.

– Nikad od Drugog svjetskog rata naša zemlja nije bila pogođena zločinom takvih razmjera, rekao je norveški premijer Jesn Stoltenberg. Napade je nazvao nacionalnom tragedijom. Nije želio nagađati o motivima napada. Kazao je kako ne smatra da Norveška ima velikih problema s desnim ekstremizmom.

Bombaški napad u Norveškoj osudili su čelnici Europske unije, NATO-a i mnogih zemalja, među kojima američki predsjednik Barack Obama te francuski Nicolas Sarkozy.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*