Objavljena knjiga ”Kosinj – Izvorište hrvatske tiskane riječi”

kosinjNedavno je iz tiska izašla knjiga Ivana Mance ”Kosinj – Izvorište hrvatske tiskane riječi” u kojoj se obrađuju počeci hrvatskog tiskarstva, sa naglaskom na malo Ličko mjesto Kosinj, za koje se pretpostavlja da je izvorište hrvatske tiskane riječi.

Knjigu, koja je objavljena u povodu 530. obljetnice prve tiskane knjige u Hrvata, Misala po zakonu rimskog dvora, 22. 02. 1483. (Editio princeps/Prvotisak), čine dvije cjeline.

Prva obrađuje Zvonimira Kulundžića i njegov znanstveni rad o Prvotisku te nastavno analizu i znanstvenu utemeljenost kosinjske teze i drugih teza o mjestu tiskanja Prvotiska.

Drugi dio donosi do sad najopsežniju kartografsku analizu Kosinja i kosinjskog kraja (u kontekstu tiskare), a gdje se obrađuje pojavnost Kosinja na geografskim kartama od 16. st. do početka 20. st. Autor pronašao je i obradio Kosinj kroz ukupno 84 geografske karte, gdje je detektirao toponim Kosinj u 15 različitih oblika, a što je svakako značajan povijesni izvor pojavnosti Kosinja na starim geografskim kartama. Što ta pojavnost Kosinja govori u kontekstu kosinjske tiskare, ostaje za pročitati u knjizi.

Autor knjige mr. sc. Ivan Mance diplomirao je 2005. na Visokoj školi za sigurnost u Zagrebu. Magistrirao 2011. god. na poslijediplomskom znanstvenom studiju Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu, znanstveno područje društvenih znanosti, znanstveno polje informacijske i komunikacijske znanosti.

Ima višegodišnje iskustvo na poslovima zaštite na radu i zaštite od požara, kao stručnjak ZNR i ZOP te kao voditelj službe ZNR i ZOP. Bavi se istraživanjem u području modeliranja službi za zaštitu na radu velikih poslovnih sustava te oblikovanjem upravljanja odnosa s klijentima u trgovačkim društvima za zaštitu na radu. Autor je tri znanstvena i dva stručna rada.

Knjigu je moguće naručiti preko portala Webknjzara.hr po cijeni od 100.00 kn.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*