Objavljena monografija “Dominikanci u Hrvatskoj”

U izdanju “Galerije Klovićevi dvori” u Zagrebu, iz tiska je izišla monografija “Dominikanci u Hrvatskoj”. U prvome dijelu, na 255 stranica, monografija donosi dvanaest uvodnih tekstova i studija popraćenih bogatim ilustracijama, dajući presjek kulturno-umjetničke baštine koja predstavlja dominikansku nazočnost od utemeljenja prvoga samostana 1225. godine u Dubrovniku.

U drugome dijelu donosi katalog istoimene izložbe koja bila postavljena od 20. prosinca 2007. do 30 ožujka 2008. u Galeriji Klovićevi dvori u suradnji s Hrvatskom dominikanskom provincijom. Tada je na izložbi predstavljeno oko 500 umjetnina iz dominikanskih samostana iz Dubrovnika, Gruža, Splita, Trogira, Korčule, Bola i Staroga Grada, potom iz crkava u Brusju, Čiovu, Lopudu, Vignju, Bosiljevu, kao i zbirki Splitsko-makarske nadbiskupije, Šibenske biskupije, Porečko-pulske biskupije, Zagrebačke nadbiskupije i riznice zagrebačke katedrale i Metropolitanske knjižnice u Zagrebu, te Stalne izložbe crkvene umjetnosti u Zadru.

Osim umjetničke baštine dominikanaca u Hrvatskoj – skulptura, slikarstva, umjetničkog obrta, iluminiranih rukopisa, antifonarija, knjiga, fotografija i tlocrta arhitektonskih sklopova crkava i samostana, predstavljen je i ukupni kulturni doprinos Reda propovjednika kao što su školstvo, knjižnice, filozofija, književnost i glazba. Izložba tako pokazuje osam stoljeća nazočnosti toga reda u Hrvatskoj. Izbor djela načinio je autor izložbe akademik Igor Fisković koji je i urednik kataloga (monografije).

Ravnateljica Galerije Klovićevi dvori gospođa Vesna Kusin, ujedno i začetnica izložbe, piše u proslovu ove monografije-kataloga: “Premda nisu imali svog Fra Angelica, hrvatski dominikanci baštinili su tijekom osmostoljetne prisutnosti na hrvatskom tlu brojna umjetnička djela. Kao naručitelji, za gradnju i opremu svojih crkava i samostana angažirali su mnoge domaće i strane graditelje, slikare i kipare te majstore različitih vodećih radionica umjetničkoga obrta. Stoga i nakon burne povijesti, u kojoj je mnogo toga nestalo, o njihovoj ulozi u hrvatskoj umjetničkoj baštini svjedoče crkve i samostanski kompleksi, slike i skulpture proslavljenih starih majstora, raskošni iluminirani rukopisi, kodeksi i inkunabule, dragocjene knjižnice, bogato urešena misna ruha, skupocjene relikvije, minuciozno liturgijsko posuđe te vrhunski nakit, prinesen kao zavjetni dar. Galerija Klovićevi dvori, koja sustavno predstavlja naslijeđe crkvenih redova, izložbom ‘Dominikanci u Hrvatskoj’ otkriva dominikanske prinose hrvatskoj kulturnoj baštini.”

Izložba, a sada i ova monografija s katalogom izložbe, živopisno prikazuju poslanje Reda propovjednika, njegovo stvaralaštvo, propovijedanje kroz likovnu umjetnost i kulturu te su vrijedan doprinos obilježavanju 800. obljetnice Dominikanskog reda.

Katalog izložbe (tvrdi uvez, 532 str., s 12 str. sažetaka na engleskom) može se nabaviti u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu, u dominikanskom samostanu u Zagrebu (Kontakova 1) te uskoro i u drugim dominikanskim samostanima, javlja web portal hrvatske dominikanske provincije www.dominikanci.hr. [kta/f.p.]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*