Objavljene prve fotografije otoka Galije na koji je Tito tjerao Jovanku kad je bio bijesan


Josip Broz obišao ju je samo jednom i nikad se u nju više nije vratio. Kažu, nije mu se ni najmanje svidjela i radije je boravio u omiljenoj Vangi. Zato je, iako je građena kao poklon Titu, ova vila na brijunskom otočiću Galija danas poznatija kao Jovankina kuća.

Jovanka Broz u nju je odlazila kada bi željela biti sama, daleko od ljudi i Josipa Broza. Po Brijunima se i danas prepričava šala kako ju je Tito na Galiju tjerao kad bi se posvađali i kad je nije želio vidjeti. Ili u drugim slučajevima – kad ona nije željela gledati njega. Na Galiji je Jovanka navodno provela sveukupno dvije ili tri tjedna, piše Jutarnji list.

Iako je Tito na Brijunima ugostio 90 predsjednika iz 60 zemalja, nitko od njih nije boravio na Galiji jer je sagrađena pred sam kraj njegova života. I danas se priča kako je krajem 80-ih gradonačelnik jednoga talijanskoga grada za mjesec dana ljetovanja na Galiji platio 90.000 tadašnjih njemačkih maraka. Prema nekim informacijama, on je i posljednji gost Galije, iako u Agencije za upravljanje državnom imovinom, koja je danas vlasnik vile, priznaju da vilu ipak povremeno iznajme, piše Jutarnji list.

Vila je građena 1978., završena je u studenome, a Tito ju je prvi i posljednji put obišao početkom 1979. godine. Kuća ga se nije dojmila, ali te je godine ionako na Brijunima boravio posljednji put. Na otočju je te godine proveo ukupno četiri mjeseca, a od toga samo jedan dan na “svojoj” Vangi. S Brijuna je otišao 29. kolovoza i više se nikad nije vratio. Kao ni Jovanka.
Galija je otočić od Vange udaljen samo kilometar i pol, i ima samo četiri hektara. Brodovi pristaju na jedinom betonskom molu uz koji je šljunčana plaža. Na otoku, osim brojnih galebova, nema žive duše. Uz plažu je instaliran tuš, na otoku ima i pitke vode i struje. Vila Galija je smještena u unutrašnjosti, u dubokoj hladovini gustog raslinja. Do nje kroz umjetno prokrčeni prolaz vodi 150 metara dug popločeni puteljak.
Kuća je površine 110 četvornih metara, ima tri spavaće sobe, dnevni boravak i blagovaonicu, kuhinju i kupaonicu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*