Objavljeni službeni rezultati izbora u RH: Potvrđena pobjeda Kukuriku koalicije

Državno izborno povjerenstvo je na konferenciji za novinare objavilo potpune službene rezultate parlamentarnih izbora. Nakon prebrojanih svih glasova pobjedila je Kukuriku koalicija (SDP, HNS, IDS i HSU) s 80 osvojenih mandata. HDZ ima 44 plus tri od dijaspore, HDSSB i Laburisti po šest, Nezavisna lista Ivana Grubišića dva mandata, a po jedan osvojili su Ruža Tomašić HČSP i HSS.

Osam osiguranih mandata imaju manjine. Mandate su osvojili za srpsku manjinu Milorad Pupovac, Vojislav Stanimirović i Jovo Vuković. Za mađarsku manjinu mandat je osvojio Denes Šoja, za talijansku Furio Radin, a za češku i slovačku Vladimir Bilek. Za austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, romsku, rumunjsku, rusinsku, rusku, tursku, ukrajinsku, vlaška i židovska Veljko Kajtazi. Za albansku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i slovensku manjinu mandat je osvojio Nedžad Hodžić.

Kukuriku koalicija osvojila je većinu u osam izbornih jedinica, a HDZ s koalicijskim partnerima u dvjema izbornim jedinicama u Hrvatskoj i u dijaspori. Prema izbornim rezultatima DIP-a, Kukuriku koalicija pobijedila je u 21 većem gradskom središtu, a HDZ je najviše glasova osvojio samo u Gospiću, tradicionalnoj utvrdi te stranke.

Izvor: Vjesnik, Zagreb

1 Comment

  1. koliko se potrosilo vremena,para i snage oko ulaska u EU?Da se to sve potrosilo brinuci kako resiti razvoj hrvatske privrede i poljoprivrede EU bi trazila da se udruzi s nama ,a ne mi s njom

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*