Objavljeno drugo izdanje vodiča “Sveta zemlja. Povijesno-duhovni pratitelj”

sveta-zemlja-knjigaDrugo, promijenjeno izdanje vodiča “Sveta zemlja. Povijesno-duhovni pratitelj” svećenika dr. Darka Tomaševića, namijenjenog svim hodočasnicima, ali i ostalim znatiželjnicima, objavljeno je u suizdanju Glasa Koncila i Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Sarajevu.

Novo, prošireno izdanje obogaćeno je novim poglavljima, a da bi snalaženje u hodočasničkim prilikama bilo jednostavnije, uz vodič dolazi i posebna hodočasnička karta Svete zemlje, s najvažnijim mjestima Galileje, Samarije te Judeje.

Riječ je o trećem vodiču biblioteke Putovi vjere, koji uz praktičnu svrhu na hodočašću Svetom zemljom ima i onu informativno-formativnu: uspomenu na sveta mjesta ili pak upoznavanje s kulturom, običajima i ljudima toga podneblja.

Autor na početku vodiča čitatelju i hodočasniku pruža uvid u zemljopisne podatke i povijest Svete zemlje, a donosi i prikaz naroda i religija na tome području. Slijedi detaljan opis pojedinih dijelova (Galileje, obalnog dijela, Samarije, Judeje te Sinaja i okolice) s njihovim mjestima i znamenitostima.

Posebnost knjige je izbor svetopisamskih tekstova koji prate opise tih mjesta i znamenitosti, a govore o Isusovu životu i djelovanju na tome mjestu. Tako osim povijesnog prikaza autor vjernicima nudi i duhovno uranjanje u povijest određenog mjesta, s prisjećanjem na događaje iz Isusova života. Uz svetopisamske tekstove vezano je kratko molitveno-duhovno razmatranje, prijedlog za molitvu i prigodnu pjesmu, što omogućuje da hodočašće u Svetu zemlju (bilo stvarno ili samo na stranicama ove knjige) zaista bude razmatranje povijesti spasenja. “Suveniri će se zaboraviti i biti bačeni nakon nekoliko godina, a jedino ono što čovjek doživi u molitvi, to će trajno ostati”, poručuje autor.

Svojevrstan dodatak vodiču je poglavlje sa zanimljivim podacima o Svetoj zemlji, u kojem autor objašnjava što je to Jeruzalemski križ, Betlehemska zvijezda, kibuc ili pak upoznaje korisnika s tradicionalnim jelima toga kraja.

Nezaobilazan dio je i dokumentarno-povijesni prikaz hodočašća Hrvata u Svetu zemlju – od hodočašća sv. Nikole Tavelića, preko kardinala Alojzija Stepinca do putovanja novijeg datuma koja poduzimaju brojni vjernici.

Dodatak također donosi 84 crkvene pjesme, koje će obogatiti i duhovno oživjeti svako hodočašće, te biblijski križni put, za dublji doživljaj otajstva Kristove muke.
Na kraju nalazi se kazalo s abecednim popisom važnih mjesta spomenutih u vodiču. [kta/ika]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*